Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii încep să-și dea seama că situația devine complicată: tensiune mare la Moscova

themoscowtimes.com
Moscova Rusia

Presiunile asupra băncilor străine care operează în Rusia şi extinderea domeniului de aplicare a sancţiunilor agravează decontările în valută străină în Rusia şi creează dezechilibre periodice pe piaţa internă, potrivit băncii centrale a ţării, transmite Reuters.

Sancţiunile occidentale asupra Moscovei din cauza acţiunilor sale în Ucraina au redus utilizarea dolarilor şi euro, ceea ce a dus la o creştere semnificativă a decontărilor în valute pe care Rusia le consideră ”prietenoase” – cele ale ţărilor care nu au impus sancţiuni.

Dar această creştere, condusă de yuanul Chinei, nu este uniformă, a spus banca centrală, creând dezechilibre temporare şi dificultăţi cu lichiditatea valutară.

Într-o analiză a stabilităţii financiare, Banca Rusiei a avertizat, de asemenea, cu privire la riscurile legate de acumularea de fonduri de către ruşi în bănci străine, în special dacă accesul la acestea devine restricţionat.

În 2022 şi în primul trimestru al anului 2023, ruşii au redus volumul depozitelor în valută la băncile ruseşti cu 3.100 miliarde de ruble (39,9 miliarde de dolari), a spus banca centrală, în timp ce 2.600 miliarde de ruble au fost transferate filialelor băncilor străine.

Țările ”neprietenoase” lovesc sistemul de la Moscova

Între timp, restricţiile privind achiziţiile de valori mobiliare ale emitenţilor din ţări ”neprietenoase” de către investitorii necalificaţi contribuie la achiziţionarea de la brokerii străini, a spus banca.

”Pe termen lung, în cazul în care încrederea investitorilor privaţi în piaţa bursieră din Rusia ar scădea, există riscuri de creştere a economiilor cetăţenilor în instrumente străine şi de ieşire de fonduri din sistemul bancar rusesc, precum şi de reducerea numărului companiilor care au capacitatea de a atrage finanţare pe termen lung”, a spus banca.

Băncile ruseşti deţin 65,6% din obligaţiunile de trezorerie OFZ în circulaţie. Cota OFZ în activele băncilor ruse era de 8,3% la începutul lunii mai şi are ”un potenţial semnificativ” pentru achiziţii ulterioare, a spus banca.

Dar companiile sunt, de asemenea, supuse unor costuri crescute de transport şi alte costuri.

”Unul dintre principalii factori care provoacă creşterea costurilor de capital este schimbarea proceselor tehnologice ale companiilor, pe fondul lipsei de acces la echipamentele străine folosite anterior”, a spus banca, industriile farmaceutice, chimice, cauciuc şi plastic fiind în dificultate în mod special.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.