Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii pregătesc asaltul asupra Moldovei? Chișinăul reacționează la scenariul unei 'alipirii' a Transnistriei la Federația Rusă

Karadeniz Press
transnistria odesa ucraina

Biroul pentru politici de reintegrare al Guvernului de la Chişinău a anunţat că urmăreşte „cu atenţie” situaţia din regiunea transnistreană. Potrivit Chişinăului, în prezent nu există semne care să indice că situaţia din stânga Nistrului s-ar putea deteriora.

„Biroul politici de reintegrare urmăreşte cu atenţie situaţia din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE şi cu alţi parteneri internaţionali. Din informaţiile de care dispunem, nu există temei să credem că situaţia din regiune s-ar putea deteriora. Suntem convinşi că Tiraspolul e conştient de consecinţele pe care şi le asumă în cazul unor paşi negândiţi”, a declarat Biroul de reintegrare, citat de stiripesurse.md.

Tiraspolul ar putea cere alipirea la Federația Rusă

Vadim Krasnoselski, liderul regiunii separatiste transnistrene, a convocat la sfârşitul lunii februarie un „congres al deputaţilor de toate nivelurile” din stânga Nistrului, iar politicianul transnistrean de opoziţie Ghenadie Ciorba susţine că a făcut-o la ordinul Moscovei şi că s-ar pregăti să ceară anexarea regiunii la Federaţia Rusă.

Putin ar urma să îşi ţină la 29 februarie discursul său anual în faţa Parlamentului.

Pe de altă parte, autorităţile din Transnistria sunt extrem de deranjate de măsura Chişinăului care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie şi care le obligă să plătească taxele vamale la bugetul Republicii Moldova, şi nu la bugetul regiunii, aşa cum era până acum.

Vadim Krasnoselski a convocat pentru data de 28 februarie congresul „deputaţilor de toate nivelurile”, pentru a discuta despre consecinţele introducerii taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană, care ar „înrăutăţi” situaţia socio-economică a locuitorilor din stânga Nistrului. Anunţul a fost făcut luni de serviciul de presă al biroului liderului nerecunoscut al regiunii transnistrene.

Opozantul din regiunea transnistreană Ghenadie Ciorba a scris pe reţelele sociale că, de regulă, un acest tip de congres este convocat doar pentru a lua „decizii cheie”.

„Întrebarea principală: În ce scop este organizat acest eveniment? Cel mai probabil, a venit un ordin de la Moscova pentru a ţine acest congres, unde ar trebui înaintată o cerere, în numele cetăţenilor care locuiesc pe malul stâng, către Rusia, de a accepta Transnistria în Federaţia Rusă, iar pe 29 februarie, Putin va anunţa acest lucru în adresarea sa, iar Adunarea Federală, într-o ordine accelerată, va decide aprobarea cererii. În plus, organizatorii vor face referire la referendumul din 2006”, a scris Ciorba pe reţelele sociale.

Transnistria a organizat în 2006 un referendum prin care alegătorii ar fi votat în proporţie covârşitoare pentru independenţa regiunii şi pentru o posibilă viitoare integrare în Federaţia Rusă. Referendumul nu a fost recunoscut de Chişinău şi comunitatea internaţională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.