Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii și chinezii dau târcoale în teritorii care aparțin Japoniei: tensiune în creștere în Marea Chinei de Est

economica.net
marea japoniei

Japonia a anunţat, luni, că o fregată chineză a navigat în apele insulelor din Marea Chinei de Est administrate de Tokyo, dar revendicate de Beijing. De asemenea, mai multe agenţii de presă japoneze au menţionat şi trecerea unei nave militare ruseşti în aceeaşi zonă, relatează AFP.

Tokyo şi-a exprimat ”marea îngrijorare” Beijingului prin canale diplomatice şi a cerut încă o dată ca astfel de incidente să nu se mai repete, a declarat Seiji Kihara, secretarul general adjunct al Guvernului japonez, informează News.ro.

Incursiunile navelor chineze de pază de coastă în apropierea insulelor nelocuite Senkaku, numite Diaoyu de Beijing, sunt frecvente.

Însă este pentru prima dată din 2018 când o ambarcaţiune militară chineză s-a apropiat atât de mult, intrând în ”zona contiguă”, o fâşie de 12 mile marine lăţime (aproximativ 22 kilometri), care se extinde în continuarea apelor teritoriale.

O ambarcaţiune militară rusă a fost observată, luni, în aceeaşi zonă, potrivit Ministerului japonez al Apărării, relatează mai multe agenţii de presă japoneze.

La sfârşitul lunii mai, bombardiere chineze şi ruseşti au zburat împreună în apropierea Japoniei, evenimentul fiind considerat drept o provocare de către Tokyo, care tocmai găzduise un summit al ”Quad”, o alianţă informală între Statele Unite, Japonia, India şi Australia, care doreşte o contrapondere pentru influenţa Chinei în regiunea Asia-Pacific.

Relaţiile dintre Japonia şi Rusia s-au deteriorat considerabil de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, în contextul în care Tokyo a aplicat sancţiuni împotriva Moscovei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.