Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii se dezlănțuie în Ucraina: Moscova a început să producă cea mai grea bombă, de o tonă și jumătate / Suflul exploziei se ridică până la 20 de etaje

explozie bombă rusia ucraina

Rusia a început producția în masă a celei mai grele bombe de planificare FAB-1500-M54. Aceste bombe de o tonă și jumătate sunt din ce în ce mai folosite în Ucraina. Recent, un FAB-1500-M54 a fost aruncat pe o clădire cu mai multe etaje din orașul Krasnogorovka, lângă Donețk, relatează Nexta.

FAB-1500-M54 este o dezvoltare ulterioară a bombei KAB-1500, care a fost dezvoltată în Uniunea Sovietică în anii 1970 și folosită începând cu anii 1980.

Propagandiștii ruși au filmat explozia FAB-1500 din două unghiuri diferite. Una dintre înregistrări arată că bomba este aruncată într-un cartier rezidențial, căzând și explodând, dezlănțuind o minge de foc de 20 de etaje.

Context

Șeful Forțelor Aeriene Ucrainene, Mykola Oleshchuk, a avertizat încă din noiembrie 2023 că Rusia dă semne de „pregătiri pentru desfășurarea în masă a FAB-1500”. În luna februarie a acelui an, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a vizitat fabrica unde sunt produse aceste bombe. Propaganda rusă la acea vreme spunea că au fost în producție de la începutul războiului.

De ce e atât de temută bomba?

Această bombă este echipată cu un nou modul conceput special pentru ea, responsabil pentru creșterea razei de zbor și a preciziei ghidate de satelit. Are „aripi” mai mari și noi suprafețe de control pentru a asigura o rază de zbor extinsă la greutatea sa. În plus, bomba a fost echipată cu un dispozitiv aerodinamic deasupra capului de formă rotundă, pentru a-și îmbunătăți performanța aerodinamică.

Bomba se trage de la modelul din 1954. Cântărește 1.550 kg, din care 675 kg fiind exploziv Tonyl. Scopul său este să vizeze instalațiile industriale, urbane, portuare și alte obiective comune atunci când sunt aruncate de la înălțimi de până la 16.000 m la viteze de până la 1.200 km/h.

Până acum, informațiile specifice despre raza de zbor a bombei și parametrii de lansare rămân nedezvăluite. Cu toate acestea, bombardierele de primă linie, cum ar fi Su-34 și Su-24, vor fi probabil portavioanele, capabile să transporte o bombă.

Au fost și incidente

Rusia a inițiat lucrările de adaptare a modulelor de control al zborului pentru bombe de 1.500 kg la începutul anului 2023. Până la începutul lui septembrie 2023, au existat rapoarte despre primele încercări de a le disloca în situații de luptă.

Este important de remarcat faptul că bombele aeriene rusești echipate cu module UMPK au o istorie de probleme tehnice și defecțiuni, care anterior au dus la incidente, inclusiv un incident în care bombe au fost aruncate din greșeală asupra orașului rusesc Belgorod, Rusia neagând inițial accidentul.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.