Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii vor să definească batalionul ucrainean Azov drept grupare teroristă

batalionul azov

Curtea Supremă a Rusiei va lua în considerare la sfârșitul lunii mai cererea Procuraturii Generale privind recunoașterea grupului ucrainean "Azov" ca organizație teroristă și interzicerea activităților sale în Federația Rusă, potrivit site-ului Ministerului Justiției, relatează Interfax.

"Ministerul Justiției din Rusia informează că dosarul administrativ privind recunoașterea asociației naționaliste paramilitare ucrainene "Azov" (alte nume folosite: batalionul "Azov", regimentul "Azov") ca organizație teroristă și interzicerea activităților sale pe teritoriul Federației Ruse este programat pentru a fi judecat pe 26 mai, la ora 10:00, ora Moscovei, în clădirea Curții Supreme a Rusiei", se arată în raport. Curtea Supremă a confirmat aceste informații pentru sursa citată, menționând că cererea Procuraturii Generale va fi analizată în mod închis de la ascultători.

Ce părere are președintele Ucrainei despre Azov

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat recent că batalionul controversat Azov face parte din Garda Națională, care aparține de armata ucraineană, relatează Interfax-Ucraina.

Întrebat de jurnaliștii greci despre acuzația de neo-nazism la adresa batalionului Azov, președintele a răspuns: "În 2014, când țara a fost apărată de dobrobati, multe dintre apelurile lor au fost destul de radicale împotriva Federației Ruse. Au fost voluntari și acesta a fost punctul lor de vedere personal. Batalionul Azov nu este voluntar, ci parte a Gărzii Naționale. Ei sunt armata oficială a statului nostru. Cine voia să facă politică, s-a dus să facă politică. Cei care au decis să acționeze în forțele armate ale Ucrainei, au devenit parte a Forțelor Armate ale Ucrainei."

Potrivit acestuia, el și echipa sa urmăresc "foarte îndeaproape" manifestările radicalismului. "Apeluri la radicalism, cred că în statul nostru sunt foarte puține în comparație cu multe țări ale lumii. Aproape niciunul dintre noi nu există, în ciuda faptului că se duce un război. Luăm foarte în serios apelurile pentru lucruri radicale. Și suprimăm și oprim orice astfel de măsuri", a spus Zelenski. Președintele a adăugat, de asemenea: "Credem că ceea ce face armata rusă în statul nostru este nazismul".

Vezi și: Pilotul fantomă din Kiev a fost doar un mit de război: a recunoscut inclusiv Ucraina

Cum era prezentat Azov de BBC în 2014

Într-un articol din 2014, când batalionul Azov își făcea simțită prezența în spațiul public, postul de televiziune britanic BBC prezenta următoarele informații despre această grupare controversată:

„Ultranaționaliștii s-au dovedit a fi luptători eficienți și dedicați în războiul brutal din estul țării împotriva separatiștilor susținuți de Rusia și a forțelor rusești, al căror număr include, de asemenea, un contingent important din extrema dreaptă rusă. Ca urmare, au atins un nivel de acceptare, chiar dacă majoritatea ucrainenilor nu sunt familiarizați cu convingerile lor reale.

Batalionul de voluntari Azov este un exemplu în acest sens. Condus de organizația extremistă Patriotul Ucrainei, care îi consideră pe evrei și alte minorități 'subumane' și îndeamnă la o cruciadă albă și creștină împotriva lor, poartă trei simboluri naziste pe insigna sa: un cârlig al lupului modificat, un soare negru (sau Hakensonne) și titlul Corpul Negru, care era folosit de Waffen SS.

Azov este doar unul dintre cele peste 50 de grupuri de voluntari care luptă în est, marea majoritate a cărora nu sunt extremiste, însă pare să se bucure de un sprijin special din partea unor oficiali de rang înalt:  Ministrul de interne Arsen Avakov și adjunctul său Anton Gherșcenko au susținut activ candidatura în parlament a lui Andriy Bilețki, comandantul Azov și Patriotul Ucrainei. Vadim Troyan, un alt oficial de top al Azov și membru al Patriot of Ukraine, a fost numit recent șef al poliției din regiunea Kiev."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.