Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a aflat: Cu ce întrebări pentru referendum s-au dus reprezentanții societății civile la întâlnirea cu Klaus Iohannis

Inquam Photos/ Octav Ganea
referendum vot

Reprezentanții societății civile au declarat, marți, după consultările de la Cotroceni, că președintele Klaus Iohannis va convoca ”în mod cert” referendum pe Justiție în ziua alegerilor europarlamentare, fiind ”nu aproape, nu posibil”, ci hotărât în acest sens.

”Noi ne-am dus să solicităm demararea acestui referendum. Am primit această veste bună că se va întâmpla. (...) În mod cert. Nu aproape, nu posibil, ci va fi în mod cert în ziua alegerilor europarlamentare, pe 26 mai 2019”, a declarat Elena Ghioc, reprezentanta ”Inițiativa România”.

Citește și: Imagini șocante! Aici și așa se prepară mâncare pentru bolnavii unui spital de oncologie, dar și pentru copiii din grădinițe

Reprezentanții societății civile au mai spus că ”președintele e hotărât” să convoace aceste referendum.

Totodată, Ghioc a afirmat că Inițiativa România a propus trei întrebări, dar nu au discutat la întâlnirea cu președintele forma sau fondul întrebării.

Citește și: Sumă uriașă! Cât ne-a costat vizita premierului Viorica Dăncilă în SUA – S-a aflat

"Inițiativa România, încă de săptămâna trecută am propus trei întrebări. Nu le-am discutat azi. Nu a fost o întâlnire în care să dezbatem forma întrebării sau fondul întrebării. Cele trei întrebări pe care noi le-am avansat și le-am propus săptămâna trecută privesc înăsprirea legislației penale, o a doua întrebare care face referire la inițiativa «Fără penali» și o a treia întrebare care face referire la modul în care se legiferează pe legile justiției și pe Codurile penale, noi propunând ca legiferarea să se facă exclusiv în Parlament și doar în acord cu recomandările partenerilor internaționali", a spus Elena Ghioc.

Potrivit acesteia, președintele Klaus Iohannis a argumentat necesitatea referendumului prin atacurile la independența justiției, lupta anticorupție și valorile statului de drept, iar riscurile care vin cu acest demers și le va asuma.

Citește și: S-a votat! Dispare ora de vară! Când se aplică, de fapt, măsura

"Sunt argumente pe care le aveam și noi de fapt. A spus că există niște analize, niște studii pe care le-a luat în calcul, că ține cont de toate riscurile și că își asumă acest risc", a mai declarat reprezentantul asociației.

De asemenea, Ghioc a declarat că au fost organizații civice care și-au exprimat opinia că refrendumul nu ar fi oportun.

Citește și: Declarații în contradictoriu! Haos în Cabinetul Dăncilă

"Au fost organizații care au spus că nu ar fi oportun acest referendum. Argumentul a fost: riscurile care ar fi în cazul în care s-ar face un referendum vis –a-vis de cvorum sau oportunitatea de a avea referendumul în aceeași zi cu alegerile europarlamentare", a declarat Elena Ghioc.

Mihai Poliţeanu, reprezentant al aceleiaşi organizaţii, a apreciat că o consultare populară ar fi "ultimul instrument semnificativ de luptă, pentru a opri tăvălugul împotriva justiţiei". El a adăugat că referendumul va da "măsura în care românii doresc să meargă pe parcursul european început în 1989 sau să intrăm în 'clubul select' al Ungariei şi Poloniei".

Citește și: Adrian Năstase, desființat! ‘Din banii noștri trăiți și acum’

"I-am spus preşedintelui că într-adevăr există un risc de invalidare în caz că nu se îndeplineşte cvorumul de prezenţă la vot. Ceea ce este foarte clar este că dacă nu face nimic, rezultatul este foarte clar: într-o lună sau două, domnul Dragnea va ajunge la o sentinţă finală şi până atunci va da o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legislaţiei penale, astfel încât să i se albească dosarele. (...) Acel referendum (referitor la reducerea la 300 a numărului de parlamentari - n.r), la fel ca şi acest referendum, practic, marchează o linie de acţiune viitoare pentru puterea politică şi pentru CCR. A existat o decizie a CCR care a spus că orice revizuire constituţională de acum încolo trebuie să ţină seama de rezultatul referendumului din 2009", a spus Mihai Poliţeanu.

El a mai precizat că propunerile de întrebări pentru referendum avansate de către Iniţativa România, alături de alte 21 de organizaţii civice din ţară, au vizat: majorarea pedepselor pentru infracţiunea de corupţie şi de serviciu, reluarea iniţiativei cetăţeneşti "Fără penali în funcţii publice" sau oprirea "tăvălugului de ordonanţe de urgenţă" pentru modificarea legislaţiei penale sau a legilor justiţiei.

Citește și: Lovitură în plin pentru Liviu Dragnea! ‘Este un gest disperat’

Cătălin Teniță, reprezentant al organizației "Geeks of Democracy", a afirmat că cel puțin 80% dintre cei prezenți la întâlnire au fost pentru organizarea acestui referendum.

"Dar majoritatea asociațiilor și reprezentanților, cel puțin 80% au fost pro-referendum considerând că este un ultim mijloc de a opri acest asalt la justiție. În primul rând un referendum cristalizează voința populației într-o privință. Acum nu știm întrebarea președintelui. Ni s-a spus că ar fi o întrebare simplă foarte clară, nu e foarte clar acest lucru dar acea întrebare, sau întrebări care vor fi puse vor fi foarte simple, foarte clare fără elemente extraordinar de tehnice și care să caute să cristalizeze foarte bine voința poporului în raport cu ce se întâmplă în justiție", a afirmat Cătălin Teniță.

Citește și: Imagini șocante! Aici și așa se prepară mâncare pentru bolnavii unui spital de oncologie, dar și pentru copiii din grădinițe

El a mai susținut că asociațiile civice vor demara campanii de informare și promovare a referendumului din 26 mai.

"Noi ca asociații civice în primul rând vom demara campanii ca lumea să participe la vot, indiferent că e vorba despre europarlamentare sau votul pentru justiție. Deocamdată neștiind întrebarea, nu pot să vă zic că vom demara o campanie pe întrebarea respectivă, dar credem în ideea că un referendum pentru justiție trebuie făcut cât mai repede și măcar pentru a arăta ce crede lumea în raport cu coaliția de guvernare", a afirmat Teniță.

Citește și: Sumă uriașă! Cât ne-a costat vizita premierului Viorica Dăncilă în SUA – S-a aflat

"Noi aşteptăm acest referendum de peste doi ani, de când a început acest atac furibund la justiţie şi la drumul României către Europa", a opinat Marian Rădună, membru al grupului civic #Rezistenţa.

Mihai Dragoş, preşedintele Consiliului Tineretului din România, a declarat că în numele organizaţiei pe care o conduce, dar şi al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi al Consiliului Naţional al Elevilor, i-a transmis preşedintelui că aceste structuri vor să se implice într-o campanie de informare.

Citește și: S-a votat! Dispare ora de vară! Când se aplică, de fapt, măsura

"Credem că este de datoria noastră ca în orice proces de consultare de acest tip să ne asigurăm că tinerii află despre ce este vorba şi pot să-şi exprime opinia. În ceea ce priveşte întrebarea formulată, solicitarea noastră a fost să fie cât de cât clar ce o să se întâmple, astfel încât şi noi să putem să comunicăm mai departe care este obiectivul acestei consultări şi care sunt efectele potenţiale ale ei. (...) După cum ştiţi, organizaţiile noastre s-au poziţionat în repetate rânduri referitor la modificări din domeniul justiţiei propuse de Guvern. Am fost împotriva lor de fiecare dată când am considerat că se depăşesc un cadru de normalitate şi limitele democraţiei şi o să ne păstrăm poziţiile pe care le-am avut şi până acum. Poziţia concretă în urma aflării întrebării o vom stabili după consultarea organizaţiilor membre", a spus el.

La întâlnire au participat reprezentanți de la Funky Citizens, Expert Forum, Centrul pentru Resurse Juridice, Inițiativa România, Asociația Decembrie 89, FreedomHouse România, Centrul Român de Politici Europene, Asociația Pro Democrația, Centrul pentru Inovare Publică, Geeks for democracy, #Rezistența, VăDem Just, Active Watch, Consiliul Tineretului din România, Grupul pentru Dialog, Corupția ucide, precum și Emilia Șercan și Mădălina Roșca.

Citește și: Declarații în contradictoriu! Haos în Cabinetul Dăncilă

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, pentru marţi, la Cotroceni, consultări cu reprezentanţii societăţii civile cu privire la oportunitatea organizării unui referendum pe justiţie. Anunţul a fost făcut inițial de Elena Calistru, membru al organizaţiei Funky Citizens.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat săptămâna trecută că este ”aproape hotărât” să organizeze un referendum pe data de 26 mai, când vor avea loc alegerile europarlamentare, şi că alături de echipa de la Cotroceni lucrează foarte intens la acest lucru. Şeful statului a mai spus că îşi doreşte ca poporul român „să spună clar dacă tolerează corupţia sau dacă trebuie să tragem linia şi să spunem atât”.

Citește și: Adrian Năstase, desființat! ‘Din banii noștri trăiți și acum’

Ulterior, el a declarat la Sinaia că a început să reevalueze ideea unui referendum pentru „a da românilor votul înapoi”, deoarece numai așa românii pot arăta că nu mai sunt de acord „cu felul în care PSD strică legile justiției”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.