Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a completat tabla de șah: pionii și regii care vor intra în bătălia cea mare/ANALIZĂ

portalsm.ro
sah

Tabla de șah este completă, iar pentru marea bătălie care începe anul acesta, dar care se sfârșește în decembrie 2019 actorii își fac propriile strategii de joc. La acest moment, pe tabla care înseamnă bătălia pentru Cotroceni avem doi regi, care se luptă cu șanse reale de a ajunge în turul II.

Cel mai puternic în această bătălie este, de departe, actualul președinte Klaus Iohannis. Candidat al dreptei, Klaus Iohannis este puternic susținut de electoratul anti-PSD și de mișcarea #Rezist, care a generat cele mai ample proteste post-revoluționare. Klaus Iohannis, chiar dacă ar pierde o serie de voturi în turul I, la turul II toată dreapta se va coaliza în spatele său și va lupta cu șanse reale împotriva candidatului PSD. Rămâne de văzut dacă actualul președinte va candida, pentru că informația conform căreia Iohannis și-ar dori funcția de președinte al Consiliului European nu a fost negată de acesta până acum.

De partea cealaltă, tabăra PSD îl are drept favorit la o candidatură pe liderul PSD, Liviu Dragnea. În ciuda faptului că acesta nu a anunțat că va candida, devine din ce în ce mai clar că își construiește o  viitoare candidatură. Liviu Dragnea nu anunță o candidatură din motive cât se poate de pragmatice: se teme de eventuale jocuri de culise prin care să fie eliminat de către Sistem.

Din partea cealaltă a coaliției, Călin Popescu Tăriceanu a anunțat cât se poate de clar în interiorul ALDE că dorește să candideze la prezidențiale. Tăriceanu și-ar dori o candidatură cu sprijinul ALDE+PSD, ceea ce ar însemna o lovitură dată electoratului de dreapta. Tăriceanu este singurul care poate aduce, pe lângă electoratul PSD și o parte din electoratul vechi al PNL. Problema este, însă, că cei de la PSD doresc să meargă cu un candidat propriu, dar până la un anunț oficial, discuțiile din culise sunt deschise.

Cine sunt pionii din acest joc

Un pion intrat recent în joc este Dacian Cioloș, cel care tocmai și-a lansat partidul. În culisele politicii circulă un scenariu conform căruia Klaus Iohannis ar putea pleca la Bruxelles, iar principalul candidat al dreptei ar urma să devină Dacian Cioloș, susținut de PNL, USR și președintele Klaus Iohannis.

Un alt pion va fi candidatul lui Victor Ponta. Acesta va juca un rol important la turul I, pentru că este singurul care va reuși să rupă din electoratul PSD. Pentru PSD ținta în turul I este mereu să obțină peste 40%, iar dacă Victor Ponta va reuși să rupă un procent de 5-6% din electoratul PSD, efectul psihologic va fi unul cu adevărat devastator. Un PSD la puțin peste 30% ar arăta că acest partid monolit nu-și mai controlează propriul bazin electoral și mobilizarea pentru turul II ar avea serios de suferit.

Nici Traian Băsescu nu este de așteptat să stea deoparte în această cursă. Cel mai probabil, PMP-ul îl va arunca în bătălie pe europarlamentarul Sigfried Mureșan, dar în turul II, Traian Băsescu este de așteptat să redirecționeze voturile către candidatul dreptei.

Așa arată tabla de șah, iar marea întrebare care se pune este dacă va candida Klaus Iohannis. O eventuală plecare a președintelui va reseta întreg jocul politic și va oferi șanse reale de câștig pentru un candidat al PSD. Dacă, însă, Iohannis va candida, are cele mai mari șanse să obțină mandatul, mai ales dacă va fi într-o bătălie cu Liviu Dragnea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.