Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a decis soarta MOȚIUNII DE CENZURĂ: Nu va fi depusă, ședința urmând să se repete

Inquam Photos / George Calin
plen camera deputatilor parlament

Moțiunea de cenzură inițiată de USR PLUS și AUR împotriva Guvernului Cîțu nu va citită în Parlament pentru moment, votul fiind de 9-7 și 2 împotrivă, deci nu a fost întrunită majoritatea simplă pentru validarea cererii,  ședința urmând să se repete pentru că nu a fost cvorum.

Votul a fost nominal la cererea senatoarei PNL, Alina Gorghiu, adică să se știe cum votează fiecare membru al BPR.

Ludovic Orban a refuzat să voteze.

Ședința a fost una tensionată, după ce PNL a cerut verificarea validității semnăturilor, miza fiind foarte mare - amânarea moțiunii.

Ședința a fost transmisă live pe Facebook de George Simion, liderul AUR. De obicei, aceste de ședințe se desfășoară cu ușile închise, ulterior fiind disponibilă stenograma.

Membrii USR PLUS și AUR din Birourile Permanente au reclamat o încercare de tergiversare din partea PNL și au cerut stabilirea unui calendar clar al moțiunii de cenzură.

În timpul ședinței, membrii PSD au părăsit întâlnirea.

„Nu vrem să arbitrăm între celelalte partide, membrii PSD se retrag din ședință”, a spus Lucian Romașcanu.

„E o frăție între AUR și USR PLUS. Dacă vrei moțiune de cenzură negociezi cu toate partidele de opoziție. Nu ați vrut să semnați moțiunea PSD, nu ați discutat cu noi. Demiterea unui guvern e un lucru serios, nu dai jos un guvern cu semnături scanate. Aveți ocazia să semnați moțiunea PSD în această după-amiază”, a spus și Alfred Simonis, tot din partea PSD.

Liberalii au acuzat că mai multe semnături, prezente pe moțiunea de cenzură semnată de parlamentarii USR PLUS și AUR, nu sunt prezentate în original, ci fotocopiate / scanate neîndeplinind cerința de semnătură olografă în original în dreptul numelui – prenumelui initiatorului (cel putin 12 semnături scanate, de ex. semnăturile de la pozitiile 60, 62 și 72). Mia mult unele semnături sunt redate cu ștersături ori corecturi efectuate direct pe text, prin suprapunerea unor linii corectoare (ex. pozitiile 43 si 44).

Potrivit semnatarilor, există „indicii temeinice” că mai multe semnături ale unor senatori si deputati inițiatori ai moțiunii de cenzură nu corespund cu semnăturile acelorași parlamentari din listele de semnături pentru prezența acestora la ședințele de plen ale fiecărei camere/la ședințele comisiilor.

În replică liderul deputaților USR PLUS, Ionuț Moșteanu, a declarat că semnăturile sunt valide.

„Legat de semnături, văd că echipa domnului Florin Cîțu contestă semnăturile parlamentarilor. Este fără precedent în Parlament. O semnătură olografă este o semnătură olografă și atunci când este semnată sau atunci când este pe un șervețel sau pe un colț de hârtie. De un an și jumătate, în Parlamentul României se votează prin telefon. S-au votat legi importante prin telefon pentru toți românii cu un simplu apel telefonic pentru sau împotrivă. Se votează electronic pe tabletă, niște tablete în spatele cărora niciodată nu știm exact cine este. De un an și ceva se admit semnături trimise scanat de către parlamentari pentru înregistrarea proiectelor de legi (...) cu semnături olografe trimise scanat. Există preluare pe suport digital a semnăturii olografe, când mergem la pașapoarte, la permise, la consulate, la ANAF. Doar semnatarul poate contesta autenticitatea acelei semnături. Niciun parlamentar nu contestă semnătura”, a afirmat Moșteanu.

Și liderul AUR a declarat că nu este nimic de contestat în privința semnăturilor.

„Am venit toți parlamentarii, inclusiv cei care au semnat de la distanță și și-au scanat semnătura, au venit cu foaia în original ca să nu mai poată domna Gorghiu să invoce vicii de procedură. Nu avem nicio problemă”, a declarat George Simion.

Liderul AUR a mai afirmat că parlamentarii USR PLUS AUR au fost sunați de membri ai echipei lui Florin Cîțu pentru a-și retrage semnăturile în schimbul anumitor lucruri.

„A sunat Rareș Bogdan să ne vedem acum cât de repede. Noi nu suntem de vânzare. Poate celelalte partide sunt de vânzare, noi nu suntem de vânzare”, a spus George Simion într-o declarație  la Parlament.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.