Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a descoperit ciuperca marină care 'mănâncă' plasticul: Anunțul cercetătorilor chinezi

romanialibera.ro
deseuri plastic

Cercetătorii de la Institutul de Oceanologie din cadrul Academiei de Ştiinţe chineze au descoperit o specie de ciupercă marină care poate degrada eficient polietilena şi alte materiale plastice, unele fiind descompuse în bucăţi în doar două săptămâni, relatează vineri Xinhua, potrivit Agerpres.

Echipa de cercetare, condusă de Sun Chaomin, a strâns peste 1.000 de deşeuri din plastic începând din 2016 şi a descoperit ciuperca pe o probă de plastic. În circa patru luni, ciuperca poate determina micşorarea plasticului şi schimbarea culorii acestuia şi poate descompune plasticul în mici fragmente.

S-a confirmat că ciuperca poate prezenta o eficienţă de degradare a plasticului de circa 95% şi este inofensivă pentru mediu, a declarat Sun.

Cercetătorii chinezi au îmbunătăţit starea culturii şi eficienţa ciupercii de degradare. Poliuretanul şi materialele plastice biodegradabile pot fi descompuse în fragmente în două săptămâni de către ciupercă.

Echipa de cercetare a solicitat un brevet naţional pentru rezultatul studiului lor.

În fiecare an, se estimează că peste 8 milioane de tone de deşeuri de plastic vor ajunge în ocean şi vor deveni microplastice care vor intra în lanţul alimentar global, reprezentând o ameninţare majoră pentru ecosistemul marin. Ciupercile marine sunt considerate un candidat promiţător pentru degradarea plasticului şi pot oferi noi soluţii la poluarea cu plastic la nivel global, a declarat Sun.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.