Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a gripat sistemul de Garanție-Returnare din România: Tot mai multe magazine refuză să mai preia PET-uri

RetuRo
peturi PET

Tot mai multe magazine din România refuză să mai perceapă taxa de garanție de 50 de bani pentru ambalaje. Potrivit reprezentanților acestora, RETURO întârzie să preia PET-urile, dozele și sticlele adunate de la clienți, iar spațiile de depozitare sunt limitate.

În plus, la începutul lunii martie 2024, Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat că magazinele nu au dreptul legal să refuze acceptarea ambalajelor reciclabile marcate. În schimb, le-a îndemnat pe clienți să depună reclamații în cazul în care se confruntă cu această situație, conform Playtech.

Se pare că sistemul de returnare a ambalajelor în schimbul garanției întâmpină dificultăți, mai ales în mediul rural, unde unii comercianți refuză să primească ambalaje de la oameni și să acorde garanția corespunzătoare.

„Așa este, dar lucrurile se îmbunătățesc continuu”, afirmă administratorul sistemului, scrie știrileprotv.ro.

În multe zone din țară, sistemul de returnare a ambalajelor și acordare a garanției întâmpină dificultăți. De exemplu, în apropierea Brașovului, niciunul dintre cele șase magazine din sate nu mai acceptă ambalaje și nu acordă garanția corespunzătoare. Situația este similară și în județul Mureș, unde o localnică a menționat că este nevoită să arunce ambalajele, deoarece nu are unde să le depoziteze: "Eu le ard. Nu am auzit ca un magazin să colecteze PET-urile".

Totuși, există și comercianți care au acceptat ambalajele, dar spun că s-au confruntat cu lipsa de colectare. Unii dintre ei susțin că ambalajele rămân în magazin până când sunt ridicate de către cineva.

În ceea ce privește RETURO, reprezentanții recunosc că nu întotdeauna pot respecta termenul de 48 de ore prevăzut în contractul cu comercianții, dar promit să ia măsuri pentru îmbunătățirea situației.

Cu toate acestea, costul ridicat al aparatelor pentru colectarea PET-urilor poate fi o piedică pentru comercianți. Un singur aparat costă aproximativ 20.000 de euro, dar aceștia ar putea să se asocieze pentru a achiziționa și folosi în comun astfel de aparate. De asemenea, lipsa unor astfel de aparate în mediul rural reprezintă o provocare majoră, conform declarațiilor primarului unei comune din județul Mureș.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.