Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a gripat unul dintre motoarele economice ale României: este nevoie de măsuri concrete ale Guvernului

zf.ro
grafic scadere

În primul trimestru al acestui an, industria a pierdut 1,7 procente din participarea la PIB, căzând de la 21,3% în T1/2019, la 19,6% din PIB, în T1/2020, arată Ziarul Financiar.

Citește și: Impozitarea pensiilor speciale a fost adoptată de Parlament: cum se va aplica noua taxă specială și cine este vizat

Măsurile pe care le-a luat guvernul până în acest moment în contextul crizei generate de pan­demie au vizat în special întreprinzătorii mici şi mijlocii, iar industria, care are o pondere de aproape de aproximativ 23% din PIB, în general, a fost ocolită de aceste măsuri. Guvernul a mai anunţat în mai un pachet de măsuri şi pentru companiile mari din România, un program similar IMM Invest, însă nimic concret până în acest moment, informează Mediafax.

„Există acel plan pe care ni l-a promis guvernul că este pregatit pentru marile companii. Să vedem în ce constă, dar nu mă aştept la prea mare lucru pentru că în România forţa guvernului este dată de resursele financiare pe care le poate pune la dispoziţie, însă noi nu ne putem compara cu Germania, de exemplu“, comentează Aurelian Dochia, analist economic.

Pe de altă parte, Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Români (AOAR), este de părere că măsurile pentru IMM-uri care au fost adoptate de guvern au ajutat indirect şi companiile mari din industrie, însă este nevoie de măsuri concrete şi pentru jucătorii mari din economia românească.

„Ni s-au promis măsuri, dar până una-alta este o problemă de ecosistem de business. Într-un fel măsurile acestea luate, cum au fost garanţiile pentru IMM-uri şi şomajul tehnic, au menţinut ecosistemul şi astfel s-a menţinut cererea pentru produse industriale. Măsurile s-au adresat indirect şi marilor întreprinderi, dar asta nu scuză faptul că nu avem încă măsuri pentru marile întreprinderi“, a declarat Florin Pogonaru.

Industria continuă să aibă o pondere importantă în economia României, prin comparaţie cu ponderea industriei în economia altor state europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.