Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a încheiat evacuarea rebelilor din centrul Siriei

homs

Operaţiunile de evacuare a unor civili şi combatanţi rebeli s-au încheiat miercuri în centrul Siriei, după un acord iniţiat de regimul de la Damasc, care îşi consolidează puterea în faţa insurgenţilor, relatează France Presse.

Acordul de evacuare negociat de regimul lui Bashar al-Assad a fost convenit la începutul lunii mai şi vizează sectoare din provinciile Hama şi Homs, în special localităţile Talbiseh, Rastan şi Hula.

Miercuri, sute de persoane s-au adunat în centrul localităţii Rastan pentru a celebra revenirea regimului şi pentru a asista la ridicarea drapelului sirian într-o piaţă publică, potrivit unei corespondente a AFP. Forţele de securitate au fost desfăşurate la Rastan şi Talbiseh.

Armata siriană a precizat într-un comunicat că unităţile sale "în parteneriat cu forţele aliate au eliberat o zonă de 1.200 km pătraţi în nordul Homs şi în sudul Hama şi au restabilit securitatea în 65 de localităţi şi sate".

Armata a salutat faptul că a "eradicat terorismul dintr-un sector geografic vital şi central, o intersecţie între provinciile siriene", folosind termenii regimului în privinţa rebelilor.

Combatanţii şi civilii constrânşi să plece trebuie să se întoarcă în sectoare controlate de insurgenţi în nord. Locuitorii care nu vor să fie transferaţi îşi pot reglementa situaţia.

În total, aproximativ 34.500 de persoane, rebeli şi familiile lor, dar şi alţi civili, au fost evacuate în cadrul acestei operaţiuni, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), în timp ce aproape 150.000 de persoane au rămas în acest sector.

"Începând de astăzi, nu mai există nicio persoană înarmată, nu mai există arme în întreaga provincie Homs", a declarat miercuri guvernatorul provinciei Homs, Talal Barazai, prezent la Rastan.

Deşi aceste evacuări pun capăt prezenţei rebelilor în provincia Homs, pentru prima dată de la izbucnirea războiului în 2011, gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) este în continuare prezentă în deşertul Badiya, în extremitatea de est a acestei provincii, conform OSDO.

De asemenea, nordul provinciei Hama este în continuare sub controlul rebelilor.

Guvernatorul provinciei Homs a promis "redeschiderea în zilele următoare" a autostrăzii care leagă capitala Damasc de oraşele Homs şi Hama.

Susţinut de Rusia şi Iran, regimul a preluat controlul în războiul care face ravagii în Siria din 2011, obţinând tot mai multe victorii în faţa rebelilor şi jihadiştilor, având acum sub administrarea sa peste 60% din teritoriu, conform OSDO.

Conflictul din Siria a făcut peste 350.000 de morţi şi milioane de persoane strămutate şi refugiate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.