Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a instituit parteneriatul total între DNA și Palatul Victoria (presa)

DNA

Am intrat în 2016 și toți și-au urat unii altora ”La mulți ani!”. O urare binevenită în mod normal, dar pentru cei care se simt cu musca pe căciulă o astfel de urare se lasă cu fiori. Și au și de ce...

Indiferent de cine s-a aflat la guvernare, procurorii anticoruptie nu s-au bucurat de prea multa atentie din partea demnitarilor numiti politic la conducerea ministerelor. Si, pe de o parte, oamenii Laurei Codruta Kovesi nici nu prea aveau de ce sa se astepte la o colaborare sincera si dezinteresata, de vreme ce marea majoritate a celor din Guvern trebuia, prioritar, sa isi intoarca „recunostinta” catre liderii politici care le-au facut rost de portofoliile mult ravnite.

Asa ca, in putinele cazuri in care au facut sesizari oficiale catre DNA, membrii guvernului s-au multumit sa-i parasca pe cei din cabinetul precedent, considerand ca astfel vor impaca doi iepuri dintr-o lovitura. Pe de o parte, aruncau astfel niscaiva praf in ochii opiniei publice cum ca sprijina si ei lupta anticoruptie, in timp ce reuseau, totodata, sa le mai puna niste bete in roate rivalilor politici. Drept urmare, corpurile de control ale ministrilor sau cel al premierului nu au actionat decat in sensul declansarii unei perpetue „vanatori de vrajitori” printre politicienii de pe cealalata parte a baricadei. Iata insa ca, odata cu instalarea guvernului tehnocrat, unul scapat, in mare masura, de orice presiune de sorginte politica, lucrurile se schimba radical. Iar dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, una dintre prioritatile membrilor Cabinetului Ciolos este sa anunte imediat DNA-ul atunci cand depisteaza si cea mai mica suspiciune de trafic de influenta in ministerele pe care le conduc.

Doar pentru „rocada”

In mod normal, nu este inalt demnitar al statului roman care sa nu aiba la dispozitie mijloace proprii prin care sa incerce sa starpeasca, atat cat poate, coruptia din ograda ministeriala pe care o pastoreste. Sau, atunci cand nu este in stare de o asemenea „performanta”, barem sa anunte, oficial, pe cei care sunt in masura, cei mai la indemana fiind, desigur, procurorii anticoruptie. Numai ca, de atata amar de vreme, rezultatele corpurilor de control din cadrul ministerelor sau cel al premierului or fi fost ele sublime la nivelul declaratiilor publice, dar in realitate aproape ca au lipsit cu totul. Desi, in marea majoritate, organigramele respectivelor structuri de control erau unele supradimensionate, formandu-se astfel adevarate „cimitire de elefanti” din functionari care nu au putut fi scosi la pensie. Sau, mai ales in ultima vreme, un fel de „pepiniere de tinere sperante”, formate din beizadelele sau amantele unor politicieni. Si uite cum, desi puteau sa fie „varful de lance” al luptei anticoruptie, de cele mai multe ori fiind primele structuri care aveau acces la documente si informatii care ar fi putut demonstra fapte de trafic de influenta, respectivele corpuri de control au fost transformate doar in niste „sperietori” pentru clientela politica de prin ministere.

Gata, a inceput!

Odata cu inceputul noului an insa lucrurile se vor schimba radical. Pentru ca, dupa cum sustin sursele noastre de la nivel guvernamental, membrii Cabinetului Ciolos ar fi fost „instruiti” sa ofere tot sprijinul posibil procurorilor anticoruptie. Astfel ca, din acest moment, se poate vorbi deja de o alianta intre DNA si guvernul tehnocrat, ceea ce, desigur, nu poate decat sa le dea frisoane politicienilor care inca se amageau ca vor putea manevra si in continuare contractele din banii cu statul. Numai ca o asemenea strategie va fi tot mai dificila, din moment ce ministrii sau oamenii de incredere ai acestora, care vor impanzi in scurt timp corpurile de control, vor anunta si DNA simultan cu intocmirea propriilor rapoarte de constatare.

Cu cartile pe masa

Deci, daca au luat stiinta de o posibila fapta de coruptie, ii vor anunta practic in aceeasi zi pe oamenii Laurei Codruta Kovesi, pentru a nu se pierde astfel timp pretios pana ce ar finaliza rapoartele de control. Iar in acest sens, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, intre Palatul Victoria si sediul DNA de pe Stirbei Voda va functiona un adevarat „telefon rosu”, o premiera absoluta pentru procesul de guvernare din Romania. De asemenea, ministrii vor evita astfel si tot felul de interpretari cum ca protejeaza pe unii sau pe altii, fiind sfatuiti sa joace imediat cu cartile pe masa atunci cand au informatii de interesul DNA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.