Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a reunit Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă - Hotărâre privind o acțiune comună cu Patrarhia Română

CNSU

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis, luni, trimiterea unui ajutor umanitar în Siria, pentru a veni în sprijinul victimelor cutremurului din luna februarie. Astfel, se vor scoate din rezervele de stat lapte praf, saltele, alimente, dar şi dispozitive medicale.

Sprijinul este acordat în baza solicitării de asistenţă umanitară iniţiat de Republica Arabă Siriană, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă, mai arată comunicatul de presă al Guvernului.

Ajutorul constă în bunuri de strictă necesitate – alimente, dispozitive medicale şi articole pentru adăpostire. Acestea sunt oferite de către statul român prin Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, respectiv, Patriarhia Română, conform sursei citate.

Detaliile privind efectuarea transportului bunurilor sunt stabilite între Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Comisia Europeană, iar transportul va fi realizat pe cale aeriană cu sprijinul logistic al Ministerului Apărării Naţionale.

Cutremurul cu magnitudinea de moment de 7,8 care s-a produs la 6 februarie 2023 la mică adâncime a lovit sudul şi centrul Turciei şi nordul şi vestul Siriei. Seismul a fost urmat la câteva ore de un altul cu magnitudinea de moment aproape la fel de mare, de 7,7, cu epicentrul la circa 95 de kilometri distanţă faţă de primul. S-au înregistrat pagube pe scară largă şi zeci de mii de morţi.

Cutremurul a fost cel mai mare seism din Turcia de la cutremurul din 1939 din Erzincan, care a avut aceeaşi magnitudine, şi a fost al doilea cel mai puternic înregistrat în istoria ţării. A fost resimţit până în Egipt şi pe coasta turcească a Mării Negre. În cele trei săptămâni care au urmat au avut loc peste 10.000 de replici.

Secvenţa seismică a fost rezultatul unei falii de alunecare superficială.

Se estimează că au fost afectate aproximativ 14 milioane de persoane, adică 16% din populaţia Turciei. Experţii în dezvoltare de la Organizaţia Naţiunilor Unite au estimat că aproximativ 1,5 milioane de persoane au rămas fără adăpost.

Bilanţul confirmat al morţilor s-a ridicat la 59.259 de persoane: 50.783 în Turcia şi 8.476 în Siria.

Drumurile avariate, furtunile de iarnă şi întreruperea comunicaţiilor au îngreunat efortul de salvare şi ajutor al autorităţii pentru gestionarea dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă. În urma apelului Turciei la ajutor internaţional, peste 141.000 de persoane din 94 de ţări s-au alăturat efortului de salvare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.