Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a scris istorie la Crucible: Mark Selby a reușit break-ul maxim în finala Campionatului Mondial/ Video

mark selby

Mark Selby a scris istorie duminică seara, devenind primul jucător care a reușit un break maxim de 147 de puncte într-o finală a Campionatului Mondial de Snooker.

Cvadruplul campion mondial întâlnește în ultimul act al competiției de la Shefield pe belgianul Luca Brecel și este condus după primele sesiuni desfășurate duminică cu 9-8, înainte de ultima zi, informează Mediafax.

"Atmosfera când am introdus bila neagră în buzunar, la final, a fost electrică. Este incredibil. Să faci 147 aici este destul de greu", a declarat Selby, în vârstă de 39 de ani, citat de BBC Sports.

"Întotdeauna m-am gândit că, dacă aș ajunge în această poziție, aș tremura ca o frunză. A fost uimitor cât de calm m-am simțit".

Belgianul Brecel a dominat sesiunea de deschidere cu stilul său de atac pentru a-și asigura un avantaj de 6-2 după prima sesiune de dimineață.

Selby a părut obosit duminică după-amiază, ca urmare a finalului extenuant al meciului din semifinală, încheiat târziu în noapte, împotriva lui Mark Allen. Englezul a reușit totuși să revină în joc, oferind o replică consistentă într-o sesiune a doua antrenantă, în care a câștigat trei din primele patru jocuri, cu break-uri de 137 și 96.

Brecel, care a reușit un break de 99 în cel de-al 10-lea frame al meciului, a construit altele două de peste 50 de puncte a restabili un avans de patru frame-uri la 9-5.

Dar Selby a reacționat din nou, reușind să ia ultimul frame al sesiunii, după ce realizase break-ul maxim de 147, strângând din nou scorul la un avans de doar un frame pentru belgian (9-8).


Cum a reușit Selby performanța supremă în snooker

Efortul special al lui Selby a sosit în al 16-lea frame al meciului, englezul venind la masă după ce Brecel a lăsat o bilă roșie pe marginea buzunarului din colțul de jos, stânga.

Pe măsură ce entuziasmul din tribunele Teatrului Crucible creștea, el a continuat să pună în buzunar toate cele 15 bile roșii, în succesiune cu cea neagră, înainte de a curăța masa și de bilele colorate, provocând ropote de aplauze în tribune.

Arbitrul Brendan Moore, care a oficiat în a treia și ultima sa finală Crucible înainte de retragere, l-a felicitat pe Selby, care a fost îmbrățișat călduros și de Brecel.

Isprava lui Selby vine la 40 de ani de la primul maxim din istorie reușit la Crucible de Cliff Thorburn în 1983.

Englezul este al zecelea jucător care reușește performanța la Sheffield, Kyren Wilson izbutind și el un 147 mai devreme în turneu.

În total, au fost 14 maxime la Crucible, Ronnie O'Sullivan și Stephen Hendry reușind câte trei fiecare.

Grupul select de jucători care au atins acest număr magic este completat de Cliff Thorburn, Jimmy White, Mark Williams, Ali Carter, John Higgins și Neil Robertson.

Cele 147 de puncte ale lui Wilson au fost obținute în timpul victoriei cu 10-5 în primul tur împotriva lui Ryan Day.

Selby va împărți cu el un premiu suplimentar de 55.000 de lire sterline, 40.000 de lire sterline fiind oferite pentru un 147 și 15.000 de lire sterline pentru cel mai mare break al turneului.


Ken Doherty, campionul mondial din 1997, a spus la BBC Two:

„A fost uimitor, să fiu aici și să am o priveliște de la înălțime, este un moment magic în istoria Crucible. A face un maxim într-o finală este cireașa de pe tort pentru Mark Selby în cariera sa.”

Shaun Murphy, campion mondial în 2005, a spus la rândul său:

„Fenomenal. Imagini iconice. Ironia faptului că în timpul pauzei am difuzat un reportaj despre Cliff Thorburn [care a realizat primul maxim de la Crucible în 1983] și am sărbătorit aniversarea acestuia, pentru ca apoi, câteva cadre mai târziu Selby să realizeze și el unul.

A fost absolut uimitor. Ce competitor. Ca apoi să urmeze câștigarea ultimului frame, este absolut vital. O zi foarte interesantă pe care o pregătim pentru mâine.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.