Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a terminat comedia, începe tragedia: Liberalii, CCR, Cotroceniul și PSD pun în scenă o premieră neagră în România

drum

Cu amenințarea coronavirusului la granițe, România a intrat într-o criză politică profundă. Bomboana de pe colivă a fost, luni, o decizie a Curții Constituționale care ridică semne de întrebare. Partidele nu au pentru moment soluția de ieșire din criza.

Mai întâi, pe scurt, cum s-a ajuns aici.

Guvernul Ludovic Orban și-a angajat răspunderea în Parlament pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Pentru a blocat acest lucru, în jurul PSD s-a format în Parlament o majoritate pentru demiterea Guvernului prin moțiune de cenzură, lucru care s-a întâmplat.

Astfel că acum avem un guvern demis, care exercita puterea interimar,  cu puteri limitate, pana la instalarea unui nou guvern plin. Un Guvern șchiop.

Scopul lui Klaus Iohannis si al PNL: sa pice la rand doua guverne pentru a fi posibila dizolvarea Parlamentului si organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Asa ca PNL l-a propus premier tot pe Ludovic Orban DAR în aceeași ședință PNL a decis că parlamentarii săi nu-l vor vota premier pe Ludovic Orban.

O situație fără precedent după 1989.

Mai mult, PSD si Pro Romania au anuntat si ele ca nu-l vot vota pe Ludovic Orban premier. Astfel, partide care detin insumat peste 75% din mandatele din Parlament au spus ca nu voteaza Orban premier, Iohannis l-a propus premier tocmai pe Ludovic Orban, candidat care nu e votat nici macar de propriul partid.

Inca o premiera politica.

Iar acum PSD, după ce a dat jos Guvernul liberal, spune ca nu va face nicio propunere de premier, ca nu va vota un guvern minoritar, ca nu va vota un guvern PNL si ca va vota exclusiv un guvern de uniune nationala, orice alta formula nefiind sustinuta de parlamentarii social-democrati.

PSD s-a aricit.

CCR a decis luni ca a fost conflict juridic cand Klaus Iohannis l-a propus premier tot pe Ludovic Orban. Inca nu se stie oficial care sunt motivele CCR.

Insa in comunicatul Curtii apare o precizare care ridica mari semne de intrebare.

„Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern”, a transmis CCR.

Decizia CCR nr. 80/2014 se referă la proiectul USL de revizuire a Constituției, proiect care nu a devenit lege și nici nu a fost supus referendumului. Problema este ca în 2018 CCR spunea altceva. CCR a spus in Decizia nr.875/2018  ca nu sunt obligatorii și „nu pot face parte din fondul activ al jurisprudenței Curții Constituționale” deciziile CCR pe legi de revizuire a Constituției care nu s-au concretizat, iar in 2020 face trimitere la o decizie privind o lege de revizuire a Constitutiei.

Urmeaza ca seful statului sa anunte o noua propunere de premier. O sa mai dureze. Klaus Iohannis nici macar nu a chemat partidele la noi consultari.

O sa stim mai multe dupa ce CCR scrie si Klaus Iohannis citeste.

La sfarsitul zilei, au scazut sansele sa fie anticipate.

Au crescut insa sansele sa intre coronavirusul in Romania pe masura ce tot mai multi romani din Italia se intorc in tara.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.