Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-au reluat parțial zborurile la Tirana după sosirea unor loturi de vaccinuri

Facebook
Air Albania

Traficul aerian s-a reluat parţial joi la Tirana cu sosirea a zeci de mii de vaccinuri anti-COVID-19 în singurul aeroport internaţional din Albania, paralizat cu o zi înainte de o grevă a controlorilor de trafic aerian, a anunţat ministrul infrastructurii, Belinda Balluku, notează AFP preluat de agerpres.

Situaţia urmează să revină la normal vineri odată cu reluarea zborurilor de pasageri, a spus Belinda Balluku.

Aproximativ treizeci de zboruri au fost anulate de miercuri seară de către controlorii de trafic aerian care solicită salarii mai mari pentru a compensa pierderea de venituri din cauza impactului pandemiei asupra traficului aerian.

Motivând "importanţa sa deosebită pentru securitatea naţională", autorităţile au desfăşurat armata şi poliţia la faţa locului pentru a preveni orice altă acţiune a greviştilor.

Un avion transportând 100.000 de doze de vaccin chinezesc Sinovac a sosit joi după-amiaza din Turcia, în contextul în care autorităţile au anunţat reluarea zborurilor umanitare, medicale, diplomatice sau militare.

Joi, "am reuşit să aducem în Albania vaccinuri blocate în urma unei situaţii care punea în pericol vaccinarea populaţiei", a declarat Belinda Balluku. "Vineri, situaţia va reveni la normal odată cu reluarea zborurilor de pasageri", a adăugat ea.

 



Autorităţile albaneze nu au confirmat informaţii apărute în media din Tirana potrivit cărora au fost chemaţi controlori străini pentru a înlocui greviştii.

Aceştia din urmă şi-au abandonat locul de muncă pentru a protesta faţă de reducerea cu 62% a veniturilor lor anul trecut, potrivit sindicatului lor.

Guvernul a făcut cunoscut că în prezent ei câştigă în medie peste de 2.000 de euro, de cinci ori salariul mediu în Albania.

Circa 20 de controlori au fost reţinuţi, iar procuratura a deschis o anchetă pentru "abuz de putere", o acuzaţie pasibilă de şapte ani de închisoare.

Belinda Balluku i-a acuzat pe controlorii de trafic aerian că au "o agendă politică", în timp ce Albania se află în plină campanie electorală pentru alegerile legislative prevăzute la 25 aprilie.

"Nimeni nu poate ţine ţara ostatică", a spus ea.

Premierul Edi Rama a acuzat partidele de opoziţie şi pe preşedintele Ilir Meta, adversarul său, că se află în spatele acestei mişcări.

"Din cauza suspendării zborurilor, nu am putut primi miercuri o livrare de vaccinuri, când fiecare moment este preţios pentru toţi", a spus el, într-un moment în care ţara se confruntă cu un val virulent de contaminări.

Pandemia a făcut circa 2.300 de morţi în mica ţară din Balcani cu 2,8 milioane de locuitori şi cu servicii de sănătate şubrede.

Albania a primit până acum aproximativ 400.000 de doze de vaccinuri Pfizer, AstraZeneca, Sinovac şi Sputnik V. Potrivit autorităţilor, o mare parte a populaţiei va fi imunizată până la sfârşitul lunii mai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.