Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-au supărat pe SRI?

sri dna

Am trăit să o văd şi pe asta! Şi să o şi aud. B1 TV a dat de pământ cu SRI. Într-o manieră în care nu a procedat, până în prezent, niciuna dintre celelalte televiziuni. Şi nici măcar Antena 3, care este o voce destul de critică la adresa instituţiei. Mi se pare extrem de relevant ceea ce s-a spus la B1 TV. Dar încă şi mai relevant este că s-a spus acolo. Şi nu în altă parte. Şi asta s-a întâmplat chiar în prezenţa unei adulatoare a instituţiei. În prezenţa Andreei Pora. Care a dat în bâlbâială.

Nu am obiceiul să critic instituţiile de presă. Nu am făcut-o nici chiar cu cele care m-au atacat într-un mod nedemn. Aşa că solicit ca această analiză să nu fie interpretată drept o critică pe care eu o aduc redacţiei de la B1 TV. Pentru că nici nu este aşa ceva. Este doar expresia uimirii pe care mi-au provocat-o cele spuse la adresa SRI.

Au fost prezentate grafice frumos colorate. Care, în principiu, au demonstrat mai multe lucruri ţinând de statutul privilegiat al SRI în raport cu alte instituţii ale statului, dar, mai ales, în raport cu alte instituţii similare din Uniunea Europeană. Una peste alta, s-a făcut demonstraţia la B1 TV că sume  uriaşe din avuţia publică sunt înghiţite anual de către SRI. Şi s-a spus că, până în prezent, instituţia nu a făcut demonstraţia că acest efort a meritat. Participanţii la dialog chiar au accentuat asupra faptului că, în eventualitatea în care, în schimbul acestor bani, SRI ar fi prins spioni sau adevăraţi terorişti nu ar fi ezitat, nicio secundă, să facă acest lucru public şi să se fălească cu bunele rezultate. Şi că, în schimb, sub Maior şi Coldea, SRI s-ar fi făcut vinovat, dacă nu de protejarea corupţiei, cel puţin de ignorarea acestui fenomen.

Primul grafic prezentat se referea la cota parte din Produsul Intern Brut de care beneficiază SRI în comparaţie cu alte instituţii similare, luându-se ca exemple, de fiecare dată, Germania, Franţa, Polonia şi Spania. Rezultatul este că procentul de care beneficiază SRI este năucitor de mare, mai ales dacă este luat în calcul faptul că celelalte state au fost şi sunt mult mai expuse fenomenului terorist, spionajului, precum şi altor acte şi fapte care aduc atingere siguranţei naţionale.

Al doilea grafic, la fel de colorat, s-a referit la numărul de angajaţi. Şi aici SRI este campion. Cu cei 12.000 de oameni din subordine. Cu o populaţie de patru ori mai mare, Germania se descurcă cu o cifră de zece ori mai mică. La fel şi celelalte state, exceptând Polonia, un stat mult mai mare decât România şi unde serviciul secret dispune de 3000 de angajaţi, proporţional, ceva mai mult, decât celelalte state europene – pentru că şi Polonia a ieşit tot din comunism – dar, totuşi, mult mai subţire în comparaţie cu România.

Al treilea grafic se referă, fireşte, la interceptări. Şi aici România este campioană europeană. Dacă nu cumva chiar mondială. Iar graficul este, de asemenea, puternic colorat.

Şi aşa mai departe. Până când, ce să vezi! La aproape un an de când bat eu şaua ca să priceapă iapa, descopăr că, pentru prima dată, iată, un post de televiziune îndrăzneşte să facă o afirmaţie tranşantă. Şi anume că spionajul intern, adică SRI este de şase ori mai bine bugetat decât spionajul extern, adică SIE. Eu spuneam că pentru “sistem”, românii sunt mai periculoşi decât străinii.

Una peste alta, acest post de televiziune care a menajat, până în prezent, SRI, ca să mă exprim cât pot eu de elegant, a întors brusc armele. Oare ce s-o fi întâmplat? De ce s-a supărat conducerea sau patronatul pe acesta instituţie de forţă, cu care s-a aflat, până mai ieri, în cele mai bune raporturi? Dar cine sunt cei care conduc sau patronează B1 TV? Cine vrea să afle răspunsul la prima întrebare va trebui să caute, de urgenţă, un răspuns corect la cea de-a doua întrebare.

Un comentariu Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.