Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Saad Hariri are voie să plece din Arabia Saudită: Ar putea ajunge în Franţa

The Times of Israel
Saad Hariri

Premierul libanez demisionar Saad Hariri este liber să părăsească Arabia Saudită ”când vrea el”, a dat asigurări joi şeful diplomaţiei saudite, respingând acuzaţii cu privire la plasarea acestuia sub arest la domiciliu la Riad, relatează AFP. Această declaraţie a fost făcut cu ocazia vizitei la Riad a ministrului francez de Externe Jean-Yves Le Drian, care a anunţat, la rândul său, că Hariri se va duce în Franţa la o dată neprecizată, la invitaţia preşedintelui Emmanuel Macron..

La 4 noiembrie, spre surprinderea generală, Hariri şi-a anunţat demisia, din capitala saudită, acuzând Iranul şi pe aliatul său libanez, mişcarea şiită Hezbollah, de ”acapararea” Libanului şi afirmând că se teme pentru viaţa sa. De atunci circulă informaţii şi zvonuri despre o interdicţie impusă lui Hariri de a părăsi regatul saudit, după ce a fost ”constrâns” să demisioneze. Iar miercuri preşedintele libanez Michel Aoun nu a ezitat să spună că Libanul îl consideră ”în captivitate şi reţinut” la Riad.

Însă joi, ministrul saudit de Externe Adel al-Jubeir a declarat că ”Hariri este aici din propria sa voinţă şi el poate să plece când vrea el”. ”Hariri este un cetăţean saudit şi un cetăţean libanez, iar în această calitate nu îl putem reţine, acestea sunt nişte acuzaţii mincinoase”, a adăugat Jubeir, primul reprezentant saudit de acest rang care clarifică în mod public statutul premierului demisionar.

În vârstă de 47 de ani şi deţinătorul cetăţeniei saudite, Hariri, un ”protejat” al Arabiei Saudite, a demisionat la un an după ce a reuşit să formeze un Guvern împreună cu Hezbollahul şiit proiranian într-o ţară cu echilibre fragile. Anunţul său a luat prin surprindere clasa politică libaneză şi a alimentat temeri cu privire la o escaladare a tensiunilor între Arabia Saudită sunnită şi Iranul şiit, cele două puteri rivale în regiune. În pofida faptului că Hariri a dat asigurări că este ”liber” să circule, în Liban circulă speculaţii cu privire la faptul că i s-a impus o interdicţie de călătorie.

ÎNTÂLNIRE LE DRIAN-HARIRI

Jubeir a făcut aceste declaraţii într-o conferinţă de presă comună cu Le Drian, care s-a întâlnit cu Hariri joi după-amiaza, la Riad, după ce s-a întreţinut cu prinţul moştenitor Mohammad ben Salman şi cuu tatăl acestuia, regele Salman. Franţa, care depune eforturi în vederea unei ieşiri din criză, a provocat o surpriză miercuri, când Palatul Elysée a anunţat că Hariri ”urmează să sosească în franţa în zilele următoare”, la invitaţia lui Emmanuel Macron. ”Domnul Hariri a acceptat invitaţia preşedintelui Republicii de a veni în Franţa”, le-a spus joi Le Drian unor jurnalişti, inclusv de la AFP, înaintea conferinţei de presă. ”El va veni în Franţa”, iar prinţul moştenitor şi cel mai puternic om din Arabia ”a fost informat de acest lucru”.

Întrebat care este data acestei vizite, ministrul francez a răspuns că ”agenda domnului Hariri îi aparţine domnului Hariri”. Hariri va veni ”atunci când va dori şi imediat ce va dori”, a declarat Le Drian din nou, în conferinţa de presă, subliniind că Libanul este necesar să rămână ”la adăpost de ingerinţe externe”.

El a denunţat ”tentaţia hegemonică” a Teheranului şi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de programul iranian balistic.

”ÎNCEPUTUL UNEI SOLUŢII”

De altfel, demisia lui Hariri a fost mediat percepută ca o nouă dispută între Arabia Saudită şi Iran. Însă anunţul său a coincis cu o epurare fără precedent împotriva ”corupţiei” în Arabia saudită, care a vizat prinţi, miniştri şi oameni de afaceri. În Liban, Aoun a declarat că aşteaptă la întoarcerea lui Hariri de la Paris pentru a discuta despre demisia sa, confirmând astfel că premierul demisionar urmează să se ducă în Franţa.

El şi-a exprimat speranţa unei încheieri a crizei, în mesaje postate pe contul de Twitter al preşedinţiei libaneze. ”Acceptarea de către domnul Hariri a invitaţiei de a se duce în Franţa este începutul unei soluţii”, a apreciat Aoun. ”Voi aştepta întoarcerea premierului Hariri de la Paris pentru a decide următoarele măsuri cu privire la Guvern”, a continuat el. Michel Aoun a fost ales în 2016 prin susţinerea masivă a puternicului Hezbollah, aliatul Iranului. Hariri şi-a format după aceeea Guvernul cu Hezbollahul, în urma unui compromis, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.