Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sahara Occidentală: Algeria denunţă `manevre` de destabilizare şi Israelul

Sahara Overland
Sahara Occidentala Maroc Algeria Mauritania

Algeria a denunţat sâmbătă o serie de "manevre străine" vizând destabilizarea sa şi s-a referit la Israel, după recunoaşterea de către Statele Unite a suveranităţii Marocului asupra Saharei Occidentale, în contrapartidă la normalizarea relaţiilor dintre Rabat şi statul evreu, notează AFP preluat de agerpres.

După anunţul neaşteptat al preşedintelui american în exerciţiu, Donald Trump, de a recunoaşte suveranitatea Marocului asupra fostei colonii spaniole disputate, Statele Unite au adoptat sâmbătă o "nouă hartă oficială" a Marocului integrând Sahara Occidentală, în cursul unei ceremonii organizate la ambasada SUA la Rabat.

Harta, care integrează întreg teritoriul deşertic pe care şi-l dispută de decenii Marocul şi mişcarea de independenţă Frontul Polisario, "va fi prezentată regelui Mohammed al VI-lea" care, "în înţelepciunea şi previziunea sa, a recunoscut Israelul", a declarat ambasadorul David Fischer.

Recunoaşterea de către Statele Unite a suveranităţii Marocului asupra Saharei Occidentale a fost respinsă imediat de Frontul Polisario sprijinit de Algeria.

"Sunt manevre străine care vizează destabilizarea Algeriei. Există acum o voinţă a +entităţii sioniste+ (Israelul) de a se apropia de frontierele noastre", a acuzat premierul algerian, Abdelaziz Djerad, în prima reacţie a ţării sale după decizia americană.

"Conflictul din Sahara Occidentală este o problemă de decolonizare care poate fi rezolvată numai prin aplicarea dreptului internaţional", a reafirmat sâmbătă, într-un comunicat, Ministerul algerian de Externe, subliniind că decizia SUA este "fără efect juridic".

Frontul Polisario se declară "în stare de război de legitimă apărare" de când Marocul a trimis la 13 noiembrie trupe în extremitatea sudică a teritoriului pentru a alunga un grup de militanţi din mişcarea de independenţă care blocau singurul drum spre Mauritania.

Această arteră rutieră a fost construită încălcându-se acordul de încetare a focului semnat în 1991 sub egida ONU după 15 ani de lupte, potrivit Frontului Polisario care nu a exclus "extinderea luptelor pe teritoriul marocan".

Problema statutului Saharei Occidentale, considerată de ONU ca un "teritoriu neautonom" în absenţa unei reglementări definitive, opune de mai multe decenii Maroc luptătorilor pentru independenţă.

Frontul Polisario reclamă un referendum de autodeterminare prevăzut de ONU, în timp ce Marocul, care controlează peste două treimi din acest vast teritoriu deşertic, propune un plan de autonomie sub suveranitatea sa.

Negocierile conduse de ONU implicând Marocul şi Frontul Polisario cu Algeria şi Mauritania în calitate de observatori sunt suspendate din martie 2019, reaminteşte AFP.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.