Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Saltul în gol al lui Iohannis pentru Antena3 n-a fost un accident

iohannis cotroceni

Iohannis s-a confruntat cu cele mai dure reacții ale alegătorilor săi de la preluare mandatului atunci când s-a poziționat alături de Antena3 în scandalul evacuărilor. Costurile unei asemenea poziționări au fost majore pentru actualul președinte, pentru că: era vorba de o simplă somație și nu de o executare silită, nu avea nicio legătură cu întreruperea emisiei și, deci, îngrădirea libertății de exprimare, era vorba de o procedură firească ce decurgea dintr-o decizie definitivă a instanței. Lui Iohannis părea că i-au scăpat cele câteva elemente. Dar oare chiar i-au scăpat?

Evenimentele ulterioare ne îndreptățesc să credem că declarația care a stârnit atât de multă revoltă din partea susținătorilor săi n-a fost deloc un accident și că Iohannis se află într-o strategie bine pusă la punct de apropiere de un alt tip de electorat: cel care i-a fost împotrivă la alegerile prezidențiale din 2014.

Dar cine face parte din acest electorat? Cumva mitingul de susținere organizat de Antena3, în scurta perioadă de victimizare, ni l-a arătat, ca să zicem așa, în toată splendoarea lui. Nucleul dur este format din vârstnici, nostalgici după perioada comunistă și toate simbolurile sale conștiente sau subliminale. În aceeași măsură, vorbim de un public puternic orientat spre cele mai proeminente clișee ale naționalismului, în formele sale grotești - xenofobia, șovinismul, paranoia asediatului de forțe străine obscure.

Antena3 l-a ghicit și l-a adunat grijuliu sub flamura sa. Sub cel mai mare steag românesc desfășurat vreodată, ca să amintim doar de celebra campanie a trustului lui Voiculescu ce magnifica la propriu culorile naționale. Realizatorii postului de știri au indicat întotdeauna ”corect” țapii ispășitori: Soros, maghiarii, UDMR, Tokes, americanii, occidentalii. Tot ei i-au livrat ”valorile pierdute și pe nedrept uitate” ale culturii românești. Aici s-au îngrămădit în studiouri toate figurile populare ale programelor de Revelion din vremea lui Ceaușescu, dar și recitatorii de pe scena Cântării României. Actori, figuranți, scriitori, în general, slujitori ai fostului regim comunist sau, pur și simplu, făcători de divertisment într-o epocă altfel sumbră și încruntată în istoria recentă a României.

Imediat după nefericita declarație prin care sărea în apărarea Antenei3, aflată în procedură de evacuare, Iohannis a mai făcut un gest controversat. I-a retras decorația lui Laszlo Tokes, acordată de statul român pentru meritele avute în revoluția din 1989. Pastorul n-a fost doar un simbol al revoltei izbucnite la Timișoara ce a cuprins în câteva zile și alte mari orașe. Prin declarațiile sale tranșante despre autonomia Ardealului, Tokes s-a evidențiat în tranziția post-comunistă ca simbol al revizionismului maghiar, vocea radicală a UDMR în relația cu majoritarii. Acesta a fost motivul invocat de șeful statului pentru retragerea decorației. Discutabil, desigur.

De reamintit că inițiativa retragerei decorației a plecat de la un alt corifeu plămădit în studiourile Antenei3, Gabriela Firea, astăzi candidată la Primăria Capitalei din partea PSD.

Doar naivii cred că gestul lui Iohannis a fost o întâmplare. Încercarea de a se apropia de electoratul naționalist, anti-maghiar, cultivat cu grijă de Antena3 este străvezie.

Astăzi, Iohannis mai dă o lovitură de imagine în aceeași zonă nostalgică. Decorează trei mari actori: Arșinel, Stela Popescu și Florin Piersic. Cei trei sunt extrem de populari, dar în special la generațiile vârstnice, pentru simplul motiv că au reprezentat un refugiu al destinderii prin umor într-o perioadă cenușie marcată de lipsuri și teroare.

Ce urmărește Iohannis prin această campanie de imagine, prin care evident, de multe ori, se distanțează de electoratul care l-a adus în funcție și care cu totul și cu totul alte așteptări de la el? 

E posibil ca Iohannis să pregătească, forțat, marea reconciliere națională. Cei care l-au votat sunt deja în raza lui de popularitate, mai rămâne să întindă o mână și celor care nu l-au votat (ba chiar l-au detestat în timpul campaniei electorale). Cele două categorii sunt, ne place sau nu, într-un vădit contrast. Va reuși președintele să execute acest balet riscant cu costuri minime? Greu de spus.

La fel de posibil este ca Iohannis să simtă că electoratul care l-a votat în 2014, în esență, un electorat contestatar, va fi categoria care îl va repudia în 2019. Să încerce oare atunci să pună jetoanele pe electoratul conservator și disciplinat la vot, încă bine instrumentat de Antena3, dar și de PSD?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.