Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Salvamontiștii avertizează turiștii: Risc de întâlniri periculoase cu șerpii, inclusiv vipere

AVIAD BAR/PARKS AND NATURE AUTHORITY
sarpe

Turiştii români sau străini care intenţionează să ajungă în Munţii Gutîi, Ţibleş, Rodnei, Maramureşului sau în cele două parcuri din zona alpină, trebuie să aibă în vedere că aerul cald din ultimele zile a scos şerpii din habitat, a informat, miercuri, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Maramureş, Dan Benga.

 

Potrivit acestuia, întâlnirile cu şerpii pe munte devin din ce în ce mai dese şi în cele mai nebănuite locuri. Trei sferturi dintre muşcăturile de şarpe apar la persoanele care prin propria decizie ating şerpi şi sunt imprudente. Şerpii veninoşi nu atacă decât atunci când sunt atacaţi sau surprinşi.

"Dacă locuiţi sau călătoriţi în zone în care există şerpi, îmbrăcaţi haine ce va acoperă picioarele. Luaţi un băţ lung pentru a-l folosi la cercetarea vegetaţiei şi astfel şerpii se vor speria şi se vor îndepărta. Nu păşiţi, nu vă aşezaţi pe pământ, nu mutaţi lespezi de piatră înainte de a verifica locul. Dacă aţi observat un şarpe la distanţă, ocoliţi-l fără a-l provoca, iar dacă e foarte aproape, rămâneţi nemişcat, pentru că, în general, se îndepărtează singur. Singurele specii de şerpi veninoşi din România sunt viperele, răspândite neuniform pe tot teritoriul ţării, mai puţin în centrul şi sudul Munteniei şi Olteniei, dar ajungând în Carpaţi şi la altitudinea de 2.000 de metri", a spus Dan Benga, itat de Agerpres.

Conform sursei citate, semne ale muşcăturii de viperă sunt durerile acute, tumefierea (umflarea) zonei afectate, două înţepături mici la distanţă de circa un centimetru una de cealaltă, semiconştienţa, alte simptome generale: senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă) şi dureri abdominale.

Directorul Salvamont Maramureş a indicat şi o serie de măsuri de prim-ajutor care pot fi luate imediat în cazul unei muşcături.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.