Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sancțiuni dure în cadrul armatei americane după operațiunea dezastruoasă din Niger în care au murit mai mulți soldați americani

Operation World
Niger

Armata americană a sancţionat şase militari pentru rolul jucat într-o operaţiune eşuată în Niger, care s-a soldat cu moartea a patru militari americani şi patru din Niger într-o ambuscadă jihadistă din 2017, relatează sâmbătă New York Times, preluat de AFP.

Citește și: Recep Tayyip Erdogan, anunț OFICIAL: Asasinarea jurnalistului, ordonată de la cel mai înalt nivel din Arabia Saudită

O patrulă comună formată din 11 soldaţi ai forţelor speciale americane şi 30 de soldaţi din Niger a fost atacată de combatanţi afiliaţi grupării Statul Islamic dotaţi cu arme automate, grenade şi mitraliere, pe 4 octombrie 2017, în apropierea satului Tongo Tongo, la circa o sută de kilometri de Niamey, în apropiere de frontiera cu Mali.

În luna mai, Pentagonul a făcut public rezumatul raportului anchetei, care a ajuns la concluzia că a existat o serie de erori din partea militarilor americani, prost pregătiţi şi trimişi în această misiune fără a fi primit undă verde de la un nivel ierarhic suficient de ridicat.

Potrivit New York TImes, printre militarii sancţionaţi se află doi membri ai unităţii atacate: căpitanul Mike Perozeni şi adjunctul său la comandă. Ei au primit scrisori de mustrare care le reproşează un antrenament prealabil insuficient şi absenţa simulărilor de luptă împreună cu soldaţii din Niger.

Vezi și: LOVITURA de graţie pentru Liviu Dragnea: Toate secretele Tel Drum au ajuns în presă - 'Teleorman Leaks'

Scrisorile de mustrare, în funcţie de gradul lor de severitate, pot însemna sfârşitul unei cariere militare, notează AFP.

Doi ofiţeri superiori care au aprobat misiunea nu au fost în schimb mustraţi, potrivit cotidianului.

Pentagonul nu a confirmat până în prezent aceste informaţii, precizează France Presse.

Scopul original al operaţiunii era capturarea unui lider al grupării jihadiste "Statul islamic în Sahara Mare", Doundoun Cheffou, suspectat de implicare în răpirea lucrătorului umanitar american Jeffery Woodke.

Militarii nu au găsit însă ţinta pe care o căutau. Când plecau din sat, relativ slab echipaţi şi fără veste antiglonţ, ei au fost atacaţi pe neaşteptate de circa 50 de combatanţi puternic înarmaţi. Avioane de luptă franceze au intervenit apoi pentru a-i face pe atacatori să se retragă.

Ambuscada a provocat o amplă dezbatere în SUA privind justificarea prezenţei celor 800 de soldaţi americani în această regiune a lumii.

De atunci, generalul Thomas Waldhauser, şef al comandamentului din Africa, a declarat că forţele americane au devenit "mult mai prudente" în operaţiunile lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.