Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sancțiunile americane împotriva Iranului încalcă drepturile poporului iranian - experți ONU

reuters.com
iran strada oameni

"Sancțiunile nu numai că împiedică guvernul iranian să le abordeze în mod eficient, ci contribuie la înrăutățirea provocărilor".  Sancțiunile impuse de Statele Unite împotriva Iranului contribuie la poluarea aerului și la alte daune aduse mediului și împiedică oamenii din această țară, inclusiv refugiații din Afganistan și migranții, să se bucure "pe deplin de drepturile lor la sănătate și viață", au declarat marți experții Națiunilor Unite într-o declarație, conform The Jerusalem Post.

"La fel ca multe țări, Iranul are probleme de mediu. Sancțiunile nu numai că împiedică guvernul iranian să le abordeze în mod eficient, dar contribuie și la înrăutățirea provocărilor", au adăugat ei.

Poluarea aerului în Iran

Poluarea aerului este severă în unele părți ale Iranului, ceea ce duce la rate mai mari de boli respiratorii și de alte boli care provoacă 4.000 de decese premature numai în capitala Teheran și 40.000 în întreaga țară în fiecare an.

În septembrie, Jerusalem Post a citat cercetători din Germania, Cipru și Arabia Saudită care au afirmat, într-un studiu revizuit de colegi din Nature Communications, că nivelurile neobișnuit de ridicate de poluare a aerului în Orientul Mijlociu se datorează în principal activităților umane, mai degrabă decât furtunilor de praf, care sunt frecvente în regiune

Situat în "centura de praf", Orientul Mijlociu este afectat anual de aproximativ 20 de furtuni de praf majore, potrivit raportului.

În declarația ONU se spune că sancțiunile americane sporesc poluarea în Iran, forțând oamenii care nu-și permit mașini noi să continue să le folosească pe cele vechi și ineficiente și făcând imposibilă achiziționarea de tehnologii de reducere a emisiilor.

"Nu este o surpriză faptul că Teheranul este unul dintre cele mai poluate orașe din lume", a adăugat declarația. "Sancțiunile americane îi forțează pe oameni să prelungească utilizarea vehiculelor mai vechi, care ard combustibilul mai puțin eficient, făcând în același timp imposibilă obținerea de către Iran a echipamentelor și tehnologiei de reducere a emisiilor vehiculelor".

"Eforturile SUA de a-și aplica sancțiunile prin amenințarea cu penalizarea companiilor străine care fac afaceri în Iran au determinat producătorii străini de automobile să părăsească țara. Astfel, Iranul trebuie să se bazeze pe motoare și alte echipamente fabricate pe plan local, care nu pot utiliza cele mai recente tehnologii."

Sancțiunile americane și europene împotriva Iranului de la începutul protestelor

În noiembrie, Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva a 29 de persoane și trei organizații din Iran, ca răspuns la represiunea de către regim a protestelor pașnice care au început atunci când femeia iraniană kurdă Mahsa Amini a murit în timp ce se afla în custodia poliției iraniene, potrivit Reuters.

SUA au sancționat "poliția religioasă a moralității" din Iran în septembrie din același motiv.

"Sancțiunile împotriva Iranului contrazic ceea ce pare a fi o poziție clară a SUA în această chestiune", a adăugat declarația ONU. "Este timpul ca sancțiunile care împiedică capacitatea Iranului de a îmbunătăți mediul înconjurător și de a reduce efectele nocive asupra sănătății și vieții, să fie ușurate sau ridicate complet, astfel încât iranienii să poată avea acces la dreptul lor la un mediu curat, la dreptul la sănătate și la viață și la alte drepturi asociate cu condiții de mediu favorabile."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.