Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sancțiunile împotriva Rusiei își arată colții: facturile nemților la gaze vor crește cu sute de euro

rechargenews.com
gaze

Factura anuală la gaze a particularilor urmează să crească cu câteva sute de euro în Germania, pentru a le permite imporatorilor să acopere scumpirea cauzată de Războiul din Ucraina, însă Guvernul german urmează să ”amortieze” şocul gospodăriilor celor mai sărace, relatează AFP. Începând de la 1 octombrie, întreprinderile vor putea să încaseze cu 2,4 mai mulţi eurocenţi pe kilowatt-oră de gaz, a anunţat luni organizaţia gestionarilor reţelei, Trading Hub Europe (THE).

Cu tot cu TVA, 2,4 eurocenţi pe KWh reprezintă 600 de euro în plus la factura anuală a unei familii cu doi copii şi un consum mediu de 20.000 KWh. Fără taxe, este vorba despre 480 de euro. Această încasare suplimentară a fost implementată de către Guvern până la 1 apriloie 2024, cu scopul de a susţine importatorii şi distribuitorii de gaze naturale, care cumpără mai scump de pe piaţa mondială de când a început Războiul rus din Ucraina, iar livrările ruseşti au scăzut.

Această sumă urmează să fie recalculată din trei în trei luni. ”Obiectivul este asigurarea unei aprovizionări cu gaze în urma crizei energetice germane şi europene declanşate de atacul rus în Ucraina”, anunţă într-un comunicat Ministerul german al Economiei. În vederea amortizării acestui şoc, ceea ce se plăteşte în plus ”trebuie şi va fi însoţit de un nou pachet de ajutoare”, a anunţat ministrul Robert Habeck, printr-o creştere a ajutoarelor acordate locuinţelor.

Guvernul german ”va găsi un mijloc” să scutească această prelevare suplimentară de TVA, dă el asigurări.

Germania a implementat deja ajutoare în valoare de 30 de miliarde de euro în vederea uşurării situaţiei particularilor, prin rabat la pompă sau printr-un bilet de călătorie în valoare de nouă euro, foarte popular, care asigură călătorii cu mijloace de transport în comun sau cu trenuri regionale.

Această măsură urmează, însă, să fie oprită la sfârşitul lui august. Berlinul urmează să injecteze miliarde de euro în Uniper - primul importator şi depozitant de gaze naturale din Germania, afectat din plin de scăderea, de la jumătatea lui iunie, a livrării de gaze naturale ruseşti.

În schimb, grupul RWE a anunţat că renunţă la dreptul de a acoperi creşterea preţurilor prin scumpiri la clienţi ”RWE este o întreprindere solidă financiar. De aceea, renunţăm, până la noi ordine, să ne acoperim pierderile de la clienţi”, pe care ”le absorbim”, a anunţat joi CEO-ul Markus Krebber la prezentarea rezultatelor financiare. În primul semestru, RWE a obţinut un profit de 1,6 miliarde euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.