Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sancțiunile impuse de SUA au efect de bumerang: Rusia lovește puternic dolarul american

cloudinary.com
dolar sua

Sancţiunile internaţionale conduse de SUA împotriva Rusiei au început să erodeze dominaţia de zeci de ani a dolarului în tranzacţiile internaţionale cu petrol, deoarece majoritatea tranzacţiilor cu India, principalul client al Rusiei pentru ţiţeiul livrat pe mare, au fost încheiate în alte valute, transmite Reuters.

Dominaţia dolarului a fost pusă periodic sub semnul întrebării şi totuşi a continuat datorită avantajelor copleşitoare ale utilizării celei mai larg acceptate monede pentru afaceri, informează News.ro.

Comerţul cu petrol al Indiei, ca răspuns la tulburările sancţiunilor şi războiul din Ucraina, oferă cea mai puternică dovadă de până acum a unei treceri la alte valute, care s-ar putea dovedi de durată.

Ţara este al treilea importator mondial de petrol, iar Rusia a devenit furnizorul său principal după ce Europa a evitat aprovizionarea Moscovei, în urma invaziei acesteia în Ucraina începută în februarie anul trecut.

După ce o coaliţie opusă războiului a impus Rusiei un plafon al preţului petrolului pe 5 decembrie, clienţii indieni au plătit pentru majoritatea petrolului rusesc în valute diferite de dolar, inclusiv dirhamul Emiratelor Arabe Unite şi, mai recent, rubla rusească, au spus surse bancare.

Tranzacţiile din ultimele trei luni însumează echivalentul a câteva sute de milioane de dolari, au adăugat sursele.

Grupul celor Şapte mari economii, Uniunea Europeană şi Australia, au convenit asupra plafonului de preţ la sfârşitul anului trecut, pentru a interzice ca serviciile occidentale şi transportul maritim să comercializeze petrol rusesc, cu excepţia cazului în care sunt vândute la un preţ scăzut impus, pentru a priva Moscova de fonduri pentru războiul său.

Unii traderi din Dubai şi companiile energetice ruseşti Gazprom şi Rosneft caută plăţi în afara dolarului pentru anumite grade de nişă de petrol rusesc, care au fost vândute în ultimele săptămâni peste limita de 60 de dolari pe baril, au spus trei surse cu cunoştinţe directe.

Sursele au cerut să nu fie numite din cauza sensibilităţii problemei.

Aceste vânzări reprezintă o mică parte din vânzările totale ale Rusiei către India şi nu par să încalce sancţiunile, despre care oficialii şi analiştii americani au prezis că ar putea fi evitate de servicii non-occidentale, cum ar fi transportul şi asigurările ruseşti.

Trei bănci indiene au susţinut unele dintre tranzacţii, deoarece Moscova încearcă să-şi dedolarizeze economia şi comercianţii pentru a evita sancţiunile, au declarat pentru Reuters surse comerciale, precum şi foşti oficiali economici ruşi şi americani.

Dar continuarea plăţii în dirhami pentru petrolul rus ar putea deveni mai dificilă după ce Statele Unite şi Marea Britanie au adăugat luna trecută banca rusă MTS din Moscova şi Abu Dhabi la instituţiile financiare ruse pe lista de sancţiuni.

MTS a facilitat unele plăţi de petrol din India, în afara dolarului, au spus sursele comerciale.

Nici MTS, nici Trezoreria SUA nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii a Reuters.

O sursă indiană din sectorul rafinării a declarat că majoritatea băncilor ruse s-au confruntat cu sancţiuni de la război, dar clienţii indieni şi furnizorii ruşi sunt hotărâţi să continue tranzacţionarea cu petrol rusesc.

”Furnizorii ruşi vor găsi alte bănci pentru a primi plăţi. Aşa cum este, guvernul nu ne cere să încetăm să cumpărăm petrol rusesc, aşa că sperăm că se va găsi un mecanism alternativ de plată în cazul în care sistemul actual este blocat”, a declarat sursa pentru Reuters.

ŢĂRI PRIETENOASE VERSUS NEPRIETENOASE

Plata petrolului în dolari a fost practica aproape universală de zeci de ani. Prin comparaţie, ponderea monedei în totalul plăţilor internaţionale este mult mai mică, de 40%, conform cifrelor din ianuarie ale sistemului de plăţi SWIFT.

Daniel Ahn, un fost economist-şef la Departamentul de Stat al SUA şi acum membru global la Centrul Internaţional pentru Savanţi Woodrow Wilson, spune că puterea dolarului este de neegalat, dar sancţiunile ar putea submina sistemele financiare ale Occidentului, fără a-şi atinge scopul.

”Eforturile pe termen scurt ale Rusiei de a încerca să vândă bunurii în schimbul altor valute decât dolarul nu reprezintă adevărata ameninţare la adresa sancţiunilor occidentale”, a spus el.

”(Occidentul) slăbeşte competitivitatea propriilor servicii financiare prin adăugarea unui alt nivel administrativ”.

Plafonul de preţ al petrolului a coincis cu un embargo al UE asupra importurilor de petrol rusesc pe mare, rotunjind un an de interdicţii şi sancţiuni, inclusiv expulzând în mare parte Rusia din sistemul global de plăţi SWIFT.

Aproximativ jumătate din rezervele sale de aur şi valută, care se ridicau la aproape 640 de miliarde de dolari, au fost îngheţate.

Ca răspuns, Rusia a declarat că va solicita plata pentru energia sa în moneda ţărilor ”prietenoase” şi anul trecut a ordonat statelor UE ”neprietenoase” să plătească gazele în ruble.

Pentru firmele ruseşti dolarul a devenit un posibil ”activ toxic”, a spus analistul independent şi fostul consilier la Banca Rusiei Alexandra Prokopenko.

”Rusia are nevoie disperată de comerţ cu restul lumii, deoarece este încă dependentă de veniturile sale din petrol şi gaze, aşa că încearcă toate opţiunile pe care le au. Ei lucrează la construirea unei infrastructuri directe între ruşi şi sistemele bancare indiene”, a spus ea pentru Reuters.

Cea mai mare bancă din India, State Bank of India, are un cont în valută străină în Rusia. În mod similar, multe bănci din Rusia au deschis conturi la bănci indiene pentru a facilita comerţul.

Directorul general adjunct al FMI, Gita Gopinath, a declarat în luna de după invadarea Ucrainei de către Rusia că sancţiunile împotriva Rusiei ar putea eroda dominaţia dolarului prin încurajarea blocurilor comerciale mai mici care folosesc alte valute.

”Dolarul ar rămâne principala monedă globală chiar şi în acest peisaj, dar fragmentarea la un nivel mai mic este cu siguranţă posibilă”, a spus ea pentru Financial Times.

FMI nu a răspuns la o solicitare de comentarii a Reuters.

Dincolo de Rusia, tensiunile dintre China şi Occident erodează şi normele de mult stabilite ale comerţului global dominat de dolari.

Rusia deţine o parte din rezervele sale valutare în renminbi, în timp ce China şi-a redus deţinerile de dolari, iar preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în septembrie că Moscova a fost de acord să vândă Chinei livrări de gaze în yuani şi ruble în loc de dolari.

INDIA ÎNLOCUIEŞTE EUROPA

În ultimul an, India a înlocuit Europa ca principal client al Rusiei pentru petrolul pe mare, achiziţionând barili ieftini şi crescând de 16 ori importurile de ţiţei rusesc faţă de înainte de război, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie cu sediul la Paris.

Ţiţeiul rusesc a reprezentat aproximativ o treime din totalul importurilor sale.

Deşi India nu recunoaşte sancţiunile împotriva Moscovei, majoritatea achiziţiilor de petrol rusesc în orice monedă le-au respectat, au spus surse comerciale, şi aproape toate vânzările au avut loc la niveluri sub limita preţului.

Chiar şi aşa, majoritatea băncilor şi instituţiilor financiare sunt precaute cu privire la compensarea oricăror plăţi, pentru a evita încălcarea fără să ştie orice lege internaţională.

Pentru rafinăriile indiene care în ultimele săptămâni au început să deconteze unele achiziţii de petrol rusesc în ruble, plăţile au fost procesate parţial de Banca de Stat a Indiei prin contul său de ruble nostro din Rusia, potrivit surselor comerciale.

Aceste tranzacţii sunt în mare parte pentru achiziţii de petrol de la giganţii energetici de stat ruşi Gazprom şi Rosneft, au adăugat sursele.

Bank of Baroda şi Axis Bank s-au ocupat de majoritatea plăţilor în dirhami, au adăugat sursele.

Băncile, Gazprom şi Rosneft nu au răspuns la o solicitare de comentarii a Reuters.

India a pregătit un cadru pentru reglementarea comerţului cu Rusia în rupii indiene, în cazul în care tranzacţiile cu ruble ar fi întrerupte de noi sancţiuni, au spus sursele.

Solicitată pentru comentarii, Trezoreria SUA s-a referit la afirmaţia secretarului de Trezorerie al SUA, Janet Yellen, la două săptămâni de la începutul războiului: ”Nu cred că dolarul are o concurenţă serioasă şi nu este probabil să se întâmple pentru mult timp”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.