Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sandu, despre un posibil conflict în Ucraina: Moldova e un stat neutru

Președinta Maia Sandu susține că serviciile competente din țară monitorizează situația, inclusiv în regiunea transnistreană și examinează scenariile posibile de evoluție a evenimentelor din Ucraina.

Asta după ce Rusia și-a dislocat mai multe trupe la granița cu țara vecină, iar forțele internaționale vorbesc despre un eventual conflict armat în regiune. Sandu a fost întrebată, de PRO TV București, dacă, în contextul respectiv, se ia în calcul integrarea Republicii Moldova în NATO, transmite unimedia.info.

„În primul rând sper foarte mult să nu se ajungă la o acțiune militară.

În al doilea rând, Republica Moldova este o țară neutră, dar aceasta nu înseamnă că noi ne izolăm. Este dreptul suveran al poporului să decidă cum își asigură securitatea și asta scrie Constituția.

În același timp, din 2006 există un program de colaborare cu NATO, care de cuvânt a fost actualizat, un program care ne ajută să modernizăm sectorul de securitate și sectorul apărării.

Dincolo de asta, avem programe de sprijin cu România, SUA și țările europene și vom continua să le avem pentru a consolida sistemul de securitate și de apărare”, a declarat Maia Sandu.

Ucraina a avertizează că Rusia „aproape a finalizat” reunirea și concentrarea forțelor care ar putea fi folosite pentru o ofensivă împotriva țării, alimentând temerile că Moscova ar putea lansa o invazie în orice moment.

La rândul său, Kremlinul neagă orice intenție de a ataca Ucraina și declară că e treaba sa internă cum și unde își deplasează trupele pe interiorul țării.

Totodată, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, susține că Moscova va lua decizii în funcție de evoluția evenimentelor în regiune și a criticat poziția SUA pe marginea acestei probleme.

„Nu mi se pare o normalitate ca relația Rusia/SUA să se rezume la modul în care se simte regimul de la Kiev”, a menționat Lavrov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.