Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sanitas a trimis o petiție PE prin care cere o singură formă de învățământ a asistenților medicali

Inquam Photos/ Octav Ganea
protest SANITAS

Reprezentanţii Sanitas au anunțat, joi, că au transmis o petiţie, semnată de 20.000 de persoane, Parlamentului European prin care solicită existenţa unei singure forme de învăţământ pentru asistenţii medicali, scrie Mediafax.

“Există o serie întreagă de probleme şi toarte afectează siguranţa pacientului. (...) De la calitatea pregătirii profesionale care din păcate s-a degradat până la faptul că atribuţiile şi competenţele asistenţilor medicali nu sunt bine stabilite, până la faptul că avem două sisteme de învăţământ pentru aceeaşi profesie, până la faptul că modul în care se stabilesc sarcinile şi modul în care se distribuie volumul de muncă a asistenţilor medicali nu se face pe criterii medicale, ci pe criterii administrative, pe număr de paturi, nu pe gradul de dependenţă al pacientului”, a spus, joi, preşedintele Autorităţii Naţionale de Management a Calităţii în Sănătate, Vasile Cepoi, în cadrul conferinţei Internaţionale a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.

De asemenea, Cepoi mai precizează că infirmierele nu au pregătire corespunzătoare.

“Un alt aspect este că deşi echipa de îngrijire este formată din asistent medical şi infirmieră, infirmiera este o persoană fără pregătire corespunzătoare. Pregătirea infirmierei se face printr-un curs de câteva săptămâni la direcţia sanitară, nu există nicio certificare a absolvirii acelui curs, o recunoaştere a profesiei de infirmier şi cu toate aceste se reflectă şi în calitatea serviciilor medicale. (...) În urma evaluării spitalelor în vederea acreditării am constatat că modalitatea prin care volumul de activitate se distribuie pe asistent medical se face pe criterii administrative, adică în funcţie de numărul de paturi şi nu de gradul de dependenţă a pacientului aşa cum recomandă standardele elaborate de noi şi adoptate la nivel naţional”, a mai adăugat Vasile Cepoi.

Preşedintele Federaţiei Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, susţine că asistenţii medicali trebuie să aibă aceeaşi pregătire, dar şi acelaşi salariu.

“În prezent, în România, lucrează ca asistenţi medicali salariaţi cu diferite forme de pregătire: liceu sanitar, şcoala tehnică sanitară, şcoala profesională, şcoala postliceală, facultate, mai sunt şi asistenţi care au prins şcoala veche sanitară. Sunt diverse forme şi defapt toţi fac acelaşi lucru, în schimb salarizarea este diferită. De câţiva ani Sindicatele au încercat să echivaleze sau să uniformizeze studiile. S-a ajuns la modificarea legii învăţământului care permite transferul de credit, dar defapt nu s-a întâmplat nimic”, a declarat preşedintele SANITAS Bucureşti, Viorel Huşanu.

Huşanu susţine că a trimis o petiţie Parlamentului European, semnată de 20.000 de persoane, prin care solicită o singură formă de pregătire pentru asistenţii medicali, iar pe 9 octombrie va susţine petiţia în faţa oficialilor europeni.

“În numele Sanitas Bucureşti am strâns peste 20.000 de semnături şi am depus o petiţie la Parlamentul European. (...) În calitate de reprezentant al Sanitas Bucureşti am fost invitat să susţin această petiţie care probabil se va finaliza cu o rezoluţie şi este important că Parlamentul European va impune României o anumită linie pe care să o respecte. (...) Avem două variante propuse către Parlamentul European. Prima este să tragă linie, adică indiferent de forma de pregătire pe care o are în prezent, să ai titlul de asistent să ai acelaşi salariu. A doua variantă este ca în viitor să existe o singură formă de pregătire pentru asistenţii medicali. (...) Fişa de post este aceeaşi indiferent dacă ei au şcoala postliceală sau studii superioare, nu e normal să fie aşa şi să fie diferenţe salariale foarte mari”, a mai adăugat Viorel Huşanu.

Totodată, Huşanu a mai spus că salariul asistenţilor medicali, biologilor şi personalului TESA este în continuare unul mic.

“Această Lege a salarizării ne-a dezbinat. Există o discrepanţă nu doar între medici şi asistenţi, dar şi între medici, asistenţi şi restul lumii, să nu uităm că există farmacişti, biologi, personal TESA. (...) Aceştia în continuare sunt nemulţumiţi şi sunt pe bună dreptate. Ei au rămas pe un salariu minim pe economie, în timp ce salariul medicilor a crescut. Asistentul nu are salariul la care a sperat”, a mai adăugat Viorel Huşanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.