Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Săptămână de foc pentru Renault - Va fi hotărât viitorul bordului companiei

Agerpres
Renault

Producătorul auto Renault SA, intră într-o săptămână decisivă în privința conducerii sale, după ce luni Carlos Ghosn va fi pus sub acuzare de procurorii japonezi, comentează Bloomberg, conform mediafax.

Păstrarea lui Carlos Ghosn în funcțiile de director executiv și președinte va crea o dilemă pentru boardul companiei și pentru elita politică franceză: ambele îi datorează recunoștință liderului pentru apărarea intereselor Renault, dar sprijinului lor ar putea isca efecte adverse într-o Franță marcată de revolta străzii.

"Este greu de crezut că Ghosn poate rămâne liderul alianței în contextul actual", a spus Didier Heiderich, care conduce o companie de gestionare a crizelor corporatiste în Paris. "Cum ar putea el să negocieze cu sindicatele după ce sa întâmplat?"

Există opinii conflictuale în interiorul părții francez despre cum trebuie procedat și cum trebuie interpretate acțiunile Nissan, partenerul japonez care a apărut ca forță motrice în spatele declinului rapid al lui Ghosn. Răspunsul din Europa a fost mai precaut; spre deosebire de Nissan, unde Ghosn a fost imediat eliminat din post, Renault l-a menținut, în așteptarea evoluțiilor viitoare, spunând că sunt necesare mai multe dovezi înainte de a lua o decizie.

Unii membri ai consiliului Renault se gândesc la o soluție permanentă, în locul interimatului de acum, spune o sursă familiarizată cu chestiunea. Este opinia sindicatului CGT, care a cerut o schimbare mai profundă, argumentând că reputația lui Ghosn este afectată.

Dacă este condamnat, managerul de 64 de ani ar putea să primească zece ani de închisoare, au spus procurorii. Majoritatea celor acuzați în Japonia sunt găsiți vinovați, potrivit lui Nobuo Gohara, un avocat și fost procuror specializat în dreptul financiar.

Renault riscă să rămână în stază luni de zile, dacă Ghosn nu este găsit vinovat sau dacă nu îi sunt aduse acuzații grave. Compania intenționează să finalizeze primele concluzii ale unui audit intern privind pachetul de salarii al lui Ghosn și cel al celorlalți directori de vârf săptămâna viitoare, au spus persoane interesate de această chestiune.

Pentru moment, Renault este condus de Thierry Bollore ca CEO interimar, iar funcția de președinte a fost preluată de directorul Philippe Lagayette. Dacă Ghosn ar trebui înlocuit oficial, posturile de președinte și CEO ar putea fi împărțite, a spus o sursă. Deși este posibil ca Bollore să devină CEO, nu este clar cine va deveni președinte, a spus persoana.

Soarta lui Ghosn se împletește cu cea a alianței pe care a condus-o. Dar, în ultimii ani, partea japoneză s-a simțit subreprezentată, chiar dacă Nissan a adus profiturile și vânzările. Asta a dus la speculațiiprivind viitorul alianței, fără Ghosn ca pion principal.

"Este dificil ca Renault să-l țină pe Ghosn la conducere, având în vedere că societatea încearcă să salveze alianța", a spus Heiderich, consilierul pentru gestionarea crizelor. "Salvarea alianței ar putea însemna ca Ghosn să plece".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.