Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Săptămâna europeană 17-21 mai 2021

uniunea-europeana

Programul Erasmus+ pentru perioada 2021-2027, negocierile dintre Parlament şi Consiliu privind certificatul verde european, noua abordare propusă de Comisie pentru o economie albastră durabilă în UE, semnarea de către Comisie a unui al treilea contract cu BioNTech şi Pfizer pentru achiziţionarea de vaccinuri pentru perioada 2021-2023 etc. sunt o parte dintre subiectele de pe agenda instituţiilor comunitare din intervalul 17-21 mai 2021, potrivit agerpres.ro.

Comisia Europeană

* La 17 mai 2021, Comisia Europeană a propus o nouă abordare pentru o economie albastră durabilă în UE pentru industriile şi sectoarele legate de oceane, mări şi zone de coastă. Astfel, toate sectoarele economiei albastre, inclusiv pescuitul, acvacultura, turismul de coastă, transportul maritim, activităţile portuare şi construcţiile navale, vor trebui să îşi reducă impactul asupra mediului şi a climei. Potrivit celui mai recent raport privind economia albastră, sectoarele tradiţionale ale economiei albastre oferă 4,5 milioane de locuri de muncă directe şi generează o cifră de afaceri de peste 650 de miliarde euro.

* Comisia a adoptat, la 18 mai 2021, o comunicare privind abordarea sa globală în materie de cercetare şi inovare, prin care UE îşi propune să îşi asume un rol de lider în sprijinirea parteneriatelor internaţionale pentru cercetare şi inovare şi să ofere soluţii inovatoare pentru ca societăţile europene să devină ecologice, digitale şi sănătoase. În acest sens, UE va colabora cu partenerii internaţionali pentru a crea o înţelegere comună a principiilor şi valorilor fundamentale în cercetare şi inovare, cum ar fi libertatea academică, egalitatea de gen, etica în cercetare, ştiinţa deschisă şi elaborarea de politici bazate pe date concrete. Actuala comunicare a Comisiei are scopul de a crea un cadru prin care să înlocuiască vechea strategie a UE în acest domeniu, trasată prin programul Orizont 2020, scrie site-ul CE, https://ec.europa.eu/.

* La 20 mai 2021, Comisia Europeană a semnat al treilea contract cu societăţile farmaceutice BioNTech şi Pfizer, prin intermediul căruia se rezervă încă 1,8 miliarde de doze de vaccin în beneficiul tuturor statelor membre ale UE, între 2021 şi 2023. El va permite achiziţionarea a 900 de milioane de doze de vaccin actual şi de vaccin adaptat la variante, cu opţiunea de a achiziţiona alte 900 de milioane de doze, notează https://ec.europa.eu/.

Parlamentul European

* Parlamentul European a convenit, la 18 mai 2021, să mobilizeze 397,5 milioane de euro din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), pentru a ajuta 17 state membre şi trei ţări în curs de aderare să protejeze sănătatea publică în contextul COVID-19. Statele beneficiare sunt: Austria, Belgia, Croaţia, Cehia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, România, Spania, Albania, Muntenegru şi Serbia. României îi este alocată suma de 13.926.870 de euro în cadrul bugetului general al Uniunii pentru exerciţiul financiar 2021, conform site-ului legislativului european.

* PE a adoptat, la 19 mai 2021, programul Erasmus+ pentru perioada 2021-2027. Fondurile de care va dispune acest program emblematic al Uniunii Europene pentru educaţie, formare, tineret şi sport vor fi aproape duble (peste 28 de miliarde euro din surse diferite) faţă de perioada anterioară de şapte ani (14,7 miliarde euro), informează Parlamentul European într-un comunicat de presă.

În comparaţie cu programul Erasmus+ anterior, noul program va include şi un ajutor pentru o perioadă de maximum şase luni petrecută într-o altă ţară din Uniunea Europeană pentru cursanţii adulţi. Programul va ajuta astfel persoane de toate vârstele şi din toate mediile să dobândească noi competenţe profesionale şi de viaţă.

Comisia a lansat deja procedurile de depunere a candidaturilor şi cererile de propuneri în multe state membre.

* Parlamentul European a adoptat, la 19 mai, planurile de consolidare a pregătirii şi rezilienţei Europei împotriva atacurilor cibernetice prin crearea unui centru de inovare şi expertiză, care va avea sediul la Bucureşti, a anunţat legislativul european, într-un comunicat de presă. Iniţiativa va spori capacitatea Europei de combatere a ameninţărilor cibernetice şi vizează stimularea inovării în rândul întreprinderilor mici şi al întreprinderilor nou-înfiinţate (start-up-uri).

* La 20 mai, Parlamentul European şi preşedinţia portugheză a Consiliului au ajuns la un acord cu privire la certificatul verde digital pentru COVID-19, care trebuie să ateste că titularul său a fost vaccinat anti-COVID-19 sau are un test negativ recent ori este imunizat după o infecţie cu noul coronavirus. Eurodeputaţii au cerut iniţial ca statele membre să suporte costul testelor PCR, ceea ce unele dintre ele au refuzat. Compromisul găsit menţionează necesitatea unor teste ''abordabile şi accesibile'', plus angajamentul Comisiei Europene de a mobiliza 100 de milioane de euro pentru achiziţia de teste, folosind pentru finanţare ''Instrumentul pentru Sprijin de Urgenţă de la nivel european'' şi, la nevoie, să mobilizeze încă 100 de milioane de euro suplimentare. De asemenea, textul de compromis prevede că statele membre ''se vor abţine de la impunerea unor restricţii de călătorie suplimentare'', cum ar fi carantina sau noi teste, cu excepţia cazului în care acestea vor fi ''necesare şi proporţionale pentru sănătatea publică'', conform AEP şi site-ului https://www.europarl.europa.eu/.

Acordul provizoriu a fost atins după ce a treia rundă de negocieri între eurodeputaţi şi guvernele statelor UE cu privire la certificatul verde digital, din 18 mai, s-a încheiat fără obţinerea unui acord, în ciuda unei propuneri de compromis din partea Parlamentului European.

Textul agreat de PE şi statele membre (Consiliu) va fi supus votului în Comisia pentru Libertăţi Civile a PE la 26 mai 2021. Dacă va fi confirmat de comisie, textul va fi prezentat spre adoptare în sesiunea plenară din 7-10 iunie, scrie https://www.europarl.europa.eu/.

* La 20 mai 2021, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cere Comisiei Europene să-i transmită mai multe informaţii despre planurile naţionale de redresare şi rezilienţă (PNRR) elaborate de statele UE pentru a accesa fondurile din planul european de relansare, astfel încât eurodeputaţii să poate examina corect aceste planuri, conform agenţiei EFE. Comisia Europeană, care a primit până în prezent PNRR-urile din partea a 18 state membre, a răspuns, reiterând disponibilitatea sa de a coopera deplin cu PE, prin participarea la discuţii cu eurodeputaţii, transmiţându-le fără întârziere planurile de redresare şi informându-i asupra deciziilor adoptate după evaluarea acestor planuri, aşa cum prevede Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă.

* Parlamentul European a adoptat, la 20 mai 2021, o rezoluţie prin care exclude să examineze acordul UE-China privind investiţiile dacă Beijingul menţine contra-sancţiunile adoptate recent împotriva unor personalităţi europene, printre care şi eurodeputaţi, scrie site-ul PE. În luna martie, China a adoptat sancţiuni împotriva a zece cetăţeni ai Uniunii Europene şi a patru entităţi europene, sub acuzaţia că au afectat grav suveranitatea şi interesele chineze legate de regiunea Xinjiang în problema lagărelor de prizonieri din această ţară.

Consiliul UE

* Preşedinţia Consiliului şi Parlamentul European au ajuns, la 17 mai 2021, la un acord provizoriu (proiect de directivă) cu privire la un sistem menit să precizeze condiţiile de intrare şi de şedere a resortisanţilor ţărilor terţe cu înaltă calificare care vin să locuiască şi să lucreze în UE (Directiva privind cartea albastră). Noile măsuri permit, astfel, stabilirea unor criterii de admisie mai favorabile incluziunii, inclusiv prin reducerea pragului salarial pentru admisie, permiterea unor praguri salariale mai scăzute pentru noii absolvenţi sau profesiile care au nevoie de lucrători, reducerea duratei minime a contractului de muncă la şase luni etc. Alte modificări includ: simplificarea procedurilor pentru angajatorii recunoscuţi, acordarea unui nivel foarte ridicat de acces la piaţa forţei de muncă, facilitarea mobilităţii în interiorul UE, inclusiv prin reducerea perioadei minime de şedere în primul stat membru etc.

Acordul politic dintre cele două instituţii este provizoriu şi face obiectul aprobării Consiliului şi a Parlamentului European, înainte de a trece prin procedura formală de adoptare, scrie site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

* Consiliul Educaţie, Tineret, Cultură şi Sport al UE a adoptat, la reuniunea din 17-18 mai 2021, concluzii prin care reafirmă că sectoarele culturale şi creative sunt printre cele mai afectate de pandemia de COVID-19 şi că este necesar să se ia măsuri decisive în sprijinul acestora. Concluziile identifică, printre priorităţi, îmbunătăţirea accesului la finanţarea disponibilă, consolidarea rezilienţei profesioniştilor din sectoarele culturale şi creative sau consolidarea în continuare a mobilităţii şi a cooperării etc, informează site-ul Consiliului.

* Tot la 17 mai, Consiliul a adoptat concluzii legate de iniţiativa privind universităţile europene - Crearea de legături între învăţământul superior, cercetare, inovare şi societate: pregătirea terenului pentru o nouă dimensiune a învăţământului superior european. Iniţiativa, lansată de liderii UE în 2017, va fi pe deplin implementată în perioada de finanţare a UE 2021-2027. În cadrul alianţelor universităţilor europene, studenţii, personalul şi cercetătorii ar trebui să poată circula fără obstacole între instituţiile partenere pentru a se forma, a preda şi a realiza activităţi de cercetare, conform https://www.consilium.europa.eu/.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.