Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sărbători în vreme de război - Ucraina, primul Crăciun după invazia rusă

twitter
pom craciun kiev

Medicul de luptă Myroslav Mardarevych este aplecat deasupra unui birou în foaierul Catedralei Sfânta Sofia din centrul Kievului. Tocmai a sosit de pe linia frontului și notează cu furie nume pe bilețele de hârtie. Acestea sunt cereri de rugăciune pentru biserică, scrie Sky News, potrivit mediafax.

Lista celor care au murit este mai lungă decât cea a celor încă în viață.

„Am scris pentru siguranța și sănătatea prietenilor mei, a rudelor, a luptătorilor armatei ucrainene și a tuturor ucrainenilor”, spune el.

„În această zi sfântă de Crăciun, Dumnezeu să protejeze Ucraina și să ne dea putere și hotărâre pentru victorie”.

Ucrainenii sărbătoresc primul lor Crăciun de la invazia rusă din februarie.

Într-o mișcare istorică, Biserica Ortodoxă Ucraineană a oferit parohiilor din întreaga țară posibilitatea de a alege să marcheze 25 decembrie împreună cu restul lumii creștine - o ruptură față de tradiția ortodoxă estică de a sărbători pe 7 ianuarie.

„Pentru unii este posibilitatea de a sărbători cu întreaga lume. Pentru unii este posibilitatea de a sărbători departe de Rusia”, spune părintele Georgii Kovalenko, preotul de la Sfânta Sofia.

„Crăciunul are o semnificație foarte literală pentru ucrainenii de astăzi. Sfânta familie nu a găsit un loc unde să stea - au rămas fără adăpost. La fel ca ucrainenii care și-au pierdut casele, sfânta familie și Hristos au fost refugiați”, adaugă el.

La jumătatea predicii părintelui Georgii, sirenele de raid aerian au pornit. În loc de clopotele de Crăciun, au răsunat puternic claxonul și instrucțiunile de a se adăposti. Dar, în loc să se grăbească spre un adăpost, slujba a continuat pe măsură ce au sosit mai mulți. Sala s-a umplut de oameni adânc înfipți în rugăciune, amintindu-și în închinarea lor că țara lor este încă în război.

În timp ce milioane de ucraineni rămân separați de cei dragi, unele familii au reușit să se reunească.

Parlamentarul și apărătorul drepturilor omului, Lesia Vasalenko, s-a întors cu copiii ei mici pentru Crăciun. Activitatea sa a făcut-o vulnerabilă la asasinat, iar teama pentru familia sa a determinat-o să-i trimită în Marea Britanie pentru siguranța lor. Suferind de dorul de casă, ea și-a adus cei trei copii acasă pentru a sărbători alături de familia din Korostyshiv. Ei își văd bunicii pentru prima dată de la începutul războiului.

„Fiecare dintre ei are nevoie de mama lor într-un fel sau altul. Le lasă cicatrici care vor deveni evidente în anii următori”, spune doamna Vasalenko.

„Această oboseală este ceea ce Rusia se pricepe să joace. Și nu avem niciun drept - niciun drept moral - în Ucraina sau oriunde altundeva să ne obosim de acest lucru”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.