Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sărbătorile zilei - 29 decembrie

Agerpres
sarbatori ioska

Sărbătorile zilei:

Ortodoxe
Sfinţii 14.000 de prunci ucişi din porunca lui Irod; Sf. Cuv. Marcel şi Tadeu

Greco-catolice
Sf. prunci ucişi de Irod; Sf. cuv. Marcel Achimitul

Romano-catolice
Ss. Thomas Becket, ep. m.; David, rege


Pruncii ucişi de Irod, în număr de 14.000, sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 29 decembrie

Uciderea miilor de copii este relatată de Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei: "Iar când Irod a văzut că a fost amăgit de magi, s-a mâniat foarte şi, trimiţând a ucis pe toţi pruncii care erau în Betleem şi în toate hotarele lui, de doi ani şi mai jos, după timpul pe care îl aflase de la magi. Atunci s-a împlinit ceea ce se spusese prin Ieremia proorocul: 'Glas în Rama s-a auzit, plângere şi tânguire multă; Rahela îşi plânge copiii şi nu voieşte să fie mângâiată pentru că nu sunt'". (Matei 2; 16, 17, 18)

Magii de la Răsărit veniseră în Ierusalim, întrebând unde este "regele iudeilor", căci ei îi văzuseră la Răsărit steaua Lui şi veniseră să I se închine. Irod cel Mare, regele al Iudeii (73 î.Hr. - 4 d.Hr.), s-a tulburat şi împreună cu el tot Ierusalimul. I-a rugat atunci pe magi ca atunci când vor găsi Pruncul în Betleemul Iudeii să îi spună şi lui, pentru ca să I se închine şi el.

Urmărind steaua pe cer, magii au găsit locul unde se afla Pruncul şi Fecioara Maria şi s-au închinat Lui aducându-I daruri împărăteşti: aur, smirnă şi tămâie. Au primit însă înştiinţare în vis să nu se mai întoarcă la Irod cel Mare şi au plecat spre ţara lor pe altă cale. Îngerul Domnului i s-a arătat în vis şi lui Iosif şi i-a spus să fugă în Egipt, împreună cu Pruncul şi mama Sa, pentru că regele căuta copilul să-L omoare.

Aflând vestea naşterii Domnului, Irod i-a chemat la sine pe cărturarii şi învăţaţii poporului care au spus că, potrivit Sfintelor Scripturi, Mesia urma să se nască la Bethleem. De teamă că îşi va pierde tronul, regele a ordonat să fie ucişi toţi copiii din Bethleem şi din împrejurimi mai mici de doi ani. Au pierit atunci paisprezece mii de prunci, smulşi din braţele mamelor lor şi ucişi de soldaţi.

Fiind rănit cu mânia, Irod răpea şi omora pruncii nevinovaţi. Şi trimiţând ostaşi înarmaţi ca pentru război a ucis pe toţi pruncii ce erau în Betleem şi în toate hotarele lui.

Prunci erau omorâţi în multe chipuri. Pe unii îi tăiau cu sabia, pe alţii îi ucideau de piatră şi de zid, pe alţii îi trânteau la pământ şi îi călcau în picioare, pe alţii îi sugrumau cu mâinile, iar pe alţii îi rupeau şi-i despicau; pe unii îi însuliţau şi pe alţii îi tăiau în două. Iar mamele plângeau cu amar, până la cer strigau, smulgându-şi părul, rupându-şi hainele şi trupurile. (sursa. vol. "Vieţile Sfinţilor") AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.