DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Sărbătorile zilei de 10 iunie - Sfinții Alexandru și Antonina/ Sfântul Timotei, episcopul Prusiei

Agerpres
sarbatori ioska

Sărbătorile zilei de 10 iunie - Sfinții Alexandru și Antonina/ Sfântul Timotei, episcopul Prusiei

Ortodoxe

Sf. Mc. Alexandru şi Antonina; Sf. Sfinţit Mc. Timotei, episcopul Prusei

Greco-catolice

Sf. m. Alexandru şi Antonin; Sf. ep. m. Timotei

Romano-catolice

Ff. Ioan Dominici, călug; Diana, fc.

Sfinţii Mucenici Alexandru şi Antonina sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox în ziua de 10 iunie.

Antonina era creştină şi a fost închisă şi judecată, neputând fi înduplecată să-şi lepede credinţa.

Prigonirile contra creştinilor erau sângeroase, mulţi dintre ei fiind ucişi cu diferite feluri de munci pentru credinţa în Hristos.

În acel timp "s-a prins şi s-a adus la Fist, nemilostivul ighemon, o fecioară creştină, cu numele Antonina, de neam din cetatea ce se numea Crodamna. Ea, petrecându-şi viaţa sa în dreapta credinţă şi în fapte bune, Domnul a învrednicit-o de nevoinţa mucenicească, pentru ca astfel să ruşineze şi să biruiască pe îndrăzneţul şi potrivnicul diavol". (Vieţile Sfinţilor)

Antonina, după multe chinuri la care a fost supusă, a fost dusă într-o casă de toleranţă, spre a fi necinstită.

A fost scoasă de acolo de un tânăr pe nume Alexandru, care, fiind îndemnat de îngerul Domnului, a mers în acea clădire, sub pretextul viciului. Dându-i haina sa, Antonina a luat-o şi acoperindu-şi capul a ieşit fără să fie cunoscută.

După alte cinci zile, timp în care tânărul creştin Alexandru a fost închis, au ajuns el şi Antonina în faţa prigonitorilor şi au fost mult chinuiţi. Au suferit tortură, în care şi mâinile le-au fost tăiate, şi au fost arşi într-o groapă cu lemne şi smoală.

"După ce Fist a aruncat în foc pe sfinţii mucenici şi a astupat groapa, s-a întors în casa sa şi nici mâncare nici băutură n-a mai gustat, ci a rămas mut; de vreme ce un duh necurat, pe care sfinţii îngeri îl trimiseseră asupra lui, l-a muncit pe el până la a şaptea zi; iar după alte şapte zile, fiind muncit cu grea muncire diavolească, şi-a lepădat cu amar necuratul lui suflet. Astfel pierind el, prigoana contra creştinilor a încetat; iar Sfinţii Mucenici Alexandru şi Antonina şi-au sfârşit pătimirea lor într-o zi de sâmbătă, în al nouălea ceas din zi, împărăţind Domnul nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine cinste şi slavă în vecii vecilor. Amin".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.