Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sărbătorile zilei de 11 septembrie - Sfânta Teodora din Alexandria și Sfântul Eufrosin bucătarul

Agerpres
sarbatori ioska

Sărbătorile zilei de 11 septembrie - Sfânta Teodora din Alexandria și Sfântul Eufrosin bucătarul

Ortodoxe

Sf. Cuv. Teodora din Alexandria; Sf. Cuv. Eufrosin bucătarul

Greco-catolice

Sf. cuv. Teodora din Alexandria

Romano-catolice

Ss. Prot şi Iacint, fraţi m.

Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria este pomenită în calendarul creştin ortodox în ziua de 11 septembrie.

Părinţii Sfintei Teodora erau oameni bogaţi şi au măritat-o de tânără. A avut un soţ bun şi iubitor, dar, fiind tânără şi frumoasă, Teodora s-a lăsat ademenită de stăruinţele unui tânăr bogat şi a căzut în desfrânare. Acesta, rănit de frumuseţea ei, în toate felurile încerca să o seducă. Îi trimitea daruri mari, lucruri multe şi mai mari îi făgăduia şi o amăgea cu cuvintele.

"N-a ştiut aceasta oarecare femeie de bun neam, anume Teodora, din cetatea Alexandriei, fiindcă a ascultat pe vrăjmaşul cel ce a ispitit-o şi i-a zis că păcatul cel făcut în întuneric, pe care nu-l vede soarele, nu-l ştie Dumnezeu. Dar când a cunoscut că nu se tăinuieşte nimic înaintea lui Dumnezeu, o, cu cât de mare pocăinţă s-a îndreptat!". (Vieţile Sfinţilor)

Aşa, cunoscându-şi greşeala, Sfânta Teodora s-a întristat şi a început a se tângui cu amar. Apoi a intrat într-o mănăstire îmbrăcându-se în haine de bărbat, recomandându-se cu numele Teodor. După doi ani de pocăinţă au venit şi ispitele, fiind acuzată că a lăsat însărcinată o femeie. Pentru că a primit învinuirea, familia femeii i-a adus şi copilul, iar Sfânta Teodora l-a crescut timp de 7 ani, dar în afara mănăstirii, pentru că a fost alungată de fraţi.

După un timp, milostivindu-se călugării, au reprimit-o pe Cuvioasă în mănăstire.

"Şi petrecea Teodora în chilia sa rugându-se lui Dumnezeu şi învăţându-l pe cel din nevinovăţii fiu al său". ("Vieţile Sfinţilor")

Într-o seară, luându-şi pruncul înaintea tuturor, s-a închis cu dânsul în chilie şi a început a-l învăţa, căci sfârşitul său se apropiase.

"Deci, să asculţi cuvintele mele cele de la sfârşit şi să le scrii în inima ta", spunea Sfânta Teodora. "Să iubeşti pe Dumnezeu mai mult decât toată zidirea şi mai mult decât pe tine însuţi". ("Vieţile Sfinţilor"). "De El cu toată inima să te lipeşti şi să nu încetezi, lăudându-l pe El şi rugându-L cu gura şi cu inima, cu limba şi cu mintea". (Vieţile Sfinţilor)

Şi nu după mult timp, au găsit-o pe Teodora răposată în chilie şi pe copil adormit de la plâns. Atunci au aflat călugării că este femeie. Soţul ei, aflând acestea, a venit la mănăstire şi a trăit până la moarte în chilia sfintei. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor")

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.