DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Sărbătorile zilei de 12 mai

Agerpres
sarbatori

Sărbătorile zilei de 12 mai

Ortodoxe
Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, şi Gherman, patriarhul Constantinopolului (Dezlegare la peşte)

Greco-catolice
Sf. ep. Epifanie; Sf. Gherman al Constantinopolului

Romano-catolice
Ss. Nereu şi Ahile, m.; Pancraţiu, m.


Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit în calendarul creştin ortodox la 12 mai.

Sfântul Ioan s-a născut în Ţara Românească, într-o familie cu stare, şi a fost luat ostatec, în urma unei revolte împotriva turcilor din anul 1662.

A fost cumpărat de un soldat păgân, care l-a legat de un copac şi l-a bătut mult. Zdrobit de ruşine şi de durere, Ioan l-a omorât pe păgân. Legat de ceilalţi, a fost dus la Constantinopol şi dat ca rob văduvei ostaşului. Aceasta s-a oferit să-i fie soţie dacă se leapădă de credinţa creştină.

Încercările ei de a-l întoarce de la Hristos şi de a-l trece la legea mahomedană au rămas însă zadarnice. Atunci femeia l-a pârât autorităţilor ca să fie pedepsit pentru că i-a ucis soţul. Tânărul Ioan a fost aruncat în temniţă şi supus la chinuri şi în cele din urmă spânzurat, în ziua de 12 mai 1662 (sau 1665).

Pentru faptul de a nu se fi lepădat de credinţa creştină şi îndurarea nenumăratelor chinuri pentru Hristos, Biserica Ortodoxă l-a trecut pe Ioan Valahul în rândul mucenicilor. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor")

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.