DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Sărbătorile zilei de 20 februarie

Agerpres
sarbatori

Sărbătorile zilei de 20 februarie

Ortodoxe
Sf. Ier. Leon, episcopul Cataniei, şi Agaton, episcopul Romei; Sf. Cuv Visarion

Greco-catolice
Sf. ep. Leon al Cataniei

Romano-catolice
Sf. Elefterie, ep.


Sfântul Ierarh Leon, episcop al Cataniei, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 20 februarie.

S-a născut la Ravena, Italia, într-o familie de creştini evlavioşi şi a trăit în timpul împăratului bizantin Constans al II-lea (641-668), numit şi "Pogonatul" sau "Bărbosul".

În calitate de episcop al Cataniei, Sfântul Leon era înaintea tuturor ca un luminător, purtând de grijă sufletelor şi îngrijindu-se de săraci, pe care îi hrănea iar pe cei strâmtoraţi îi ajuta.

A zidit în Catania două biserici, una închinată Sfinţilor 40 de mucenici, iar alta, deosebit de frumoasă, a zidit-o în numele Sfintei fecioare Muceniţe Lucia, care a mărturisit în acele locuri credinţa creştină, pentru care a fost ucisă.

În acel timp, în insula Siciliei se afla un mare vrăjitor, care era fiul unei creştine şi el se socotea creştin, dar de copil era semeţ şi mândru şi aceasta l-a pierdut. Prin vrăjile sale făcea mult rău semenilor săi şi, de multe ori, îl sfătuia pe el ierarhul locului, Sfântul Leon, să înceteze faptele lui cele rele, ca să nu se muncească de trei ori în focul cel veşnic, împreună cu diavolii. El însă nu asculta, ci făcea şi mai mult rău, socotind că sunt bârfeli sfătuirile sfântului.

Aşa, adăugând fărădelegi peste fărădelegi, a îndrăznit să intre şi în sfânta biserică, într-o zi când era sărbătoare, jucând şi spunând hule, încrezător că îi va face şi pe ceilalţi să joace; dar n-a putut, căci dumnezeiasca putere l-a oprit.

Sfântul Leon, a îngenuncheat şi s-a rugat lui Dumnezeu să-i ajute să îl prindă pe acest vrăjitor care chinuia oamenii şi provoca multă suferinţă şi tulburare. După rugăciune a alergat afară din altar, după ce s-a împărtăşit cu Sfintele Taine, fără să mai dezbrace veşmintele în care slujea, şi l-a legat pe vrăjitorul Eleodor cu omoforul său (veşmânt bisericesc).

Aşa cum îl ţinea legat, Sfântul Leon a cerut să se facă un foc puternic. După ce mai înainte l-a silit a mărturisi toate faptele lui rele, l-a tras şi au intrat împreună în foc; şi a stat ierarhul, până când a ars Eleodor cu totul şi s-a făcut cenuşă. Din acest foc, Sfântul Leon a ieşit neatins.

A plecat la veşnicie în ziua de 20 februarie, dându-şi fericitul său suflet în mâinile lui Dumnezeu, iar trupul a fost îngropat în biserica Sfintei Muceniţe Lucia, ctitorită de el. (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor")

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.