Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sărbătorile zilei de 23 februarie

Agerpres
sarbatori ioska

Sărbătorile zilei de 23 februarie

Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Policarp, episcopul Smirnei; Sf. Gorgonia

Greco-catolice
Sf. ep. m. Policarp al Smirnei.

Romano-catolice
Sf. Policarp, ep. m.


Sfântul Sfinţit Mucenic Policarp este pomenit în calendarul creştin ortodox la 23 februarie.

Slăvitul şi sfinţitul mărturisitor al lui Hristos, Policarp, era prin naştere şi creştere fiu al cetăţii Efesului.

Părinţii săi erau bine credincioşi, foarte bogaţi şi milostivi. Tatăl său se numea Pangratie, iar mama sa Teodora. Au fost denunţaţi pentru credinţa lor, fiind torturaţi şi mult chinuiţi cu foamea, cu setea şi cu alte pătimiri rele. Teodora era atunci însărcinată cu Sfântul Policarp şi a născut copilul în temniţă. În cele din urmă Pangratie şi Teodora au fost ucişi.

Pruncul a fost dus la o femeie bogată şi creştină, cu numele Calista, care l-a botezat şi l-a crescut cu toată purtarea de grijă şi sârguinţa, fără să spună nimănui taina aceasta, aşa cum însuşi îngerul i-a arătat.

Când a împlinit 20 de ani, Sfântul Policarp a plecat, cu voia mamei sale sufleteşti, să îl vadă pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, care făcea cunoscută Evanghelia în alte părţi ale Asiei.

S-a făcut ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan şi, împreună cu el, a umblat din loc în loc, din ţară în ţară şi, având multe suferinţe, de foame, de sete, lipsa hainelor şi multe alte strâmtorări, propovăduia cuvântul Evangheliei lui Hristos, ca şi un apostol.

Sfântul Policarp a urmat în scaunul episcopal al Smirnei Sfântului Vucol, cel care a fost hirotonit ca episcop de Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan.

În calitate de ierarh a păstorit apostoleşte Biserica lui Dumnezeu, suferind multe dureri şi străduinţă pentru mântuirea sufletelor omeneşti. A fost învăţător şi următor al Sfinţilor Apostoli şi proroc sfânt; pentru că toate cele pe care le spunea se împlineau întocmai.

Sfântul Policarp a depus mari eforturi pentru combaterea ereziilor şi a sectelor gnostice iudeo-creştine.

A pătimit moarte mucenicească în timpul împăratului roman Marcus Aurelius (161-180), când s-a dezlănţuit persecuţia împotriva creştinilor în Smirna, conform formulei: "non licet esse vos" ("nu vă este permis să existaţi").

A fost condamnat să fie dat fiarelor în amfiteatru, dar fiindcă la "jocuri" lupta cu fiarele se încheiase a fost osândit la moarte pe rug; şi pentru că focul părea să nu-l atingă, a fost ucis cu o suliţă. (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor")

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.