DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Sărbătorile zilei de 26 februarie

Agerpres
sarbatori

Sărbătorile zilei de 26 februarie

Ortodoxe
Sf. Ier. Porfirie, episcopul Gazei; Sf. Mc. Fotini Samarineanca (Harţi)

Greco-catolice
Sf. ep. Porfirie al Gazei. Harţi

Romano-catolice
Sf. Alexandru, ep.


Sfântul Ierarh Porfirie este pomenit în calendarul creştin ortodox la 26 februarie.

Era originar din Tesalonic, provenind dintr-o familie bogată. La 25 de ani a plecat în pustia sketică din Egipt şi s-a făcut monah.

După cinci ani, s-a dus să se închine la Locurile Sfinte şi a rămas într-o peşteră lângă Iordan. Aici a început o viaţă de asceză deosebită, cu post şi rugăciune neîncetată.

S-a îmbolnăvit însă grav şi a fost nevoit să meargă la Ierusalim.

Patriarhul Ilarie al Ierusalimului, apreciind darurile sufleteşti ale monahului Porfirie, l-a hirotonit preot şi i-a încredinţat paza şi îngrijirea Sfintei Cruci a Domnului.

După trei ani, a fost hirotonit episcop al Gazei, cetate din Palestina, un loc în care Sfinţii Apostoli l-au propovăduit pe Hristos, în care mulţi creştini au fost martirizaţi, mai ales în timpul împăratului Iulian Apostatul (361-363), unde însă credinţa creştină nu prinsese rădăcini.

Aflat în scaunul episcopal al Gazei, ai cărei locuitori erau în cea mai mare parte închinători la zei, fiind locul plin de idoli şi de temple, Sfântul Porfirie a apărat credinţa creştină şi a reuşit să aducă la credinţă mulţime de oameni. În locul templului care era ridicat în centrul oraşului, Sfântul Porfirie a reuşit să construiască o biserică mare şi strălucitoare în formă de cruce. După mulţi ani de păstorire, Sfântul Porfirie s-a mutat cu pace la Domnul. (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor")

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.