DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Sărbătorile zilei de 27 iulie

Agerpres
sarbatori

Sărbătorile zilei de 27 iulie

Ortodoxe
Sf. Mare Mc. şi Tămăduitor Pantelimon; Sf. Cuv. Antuza

Greco-catolice
Sf. m. Pantelimon, doctor fără plată

Romano-catolice
Ss. Pantelimon, medic m.; Natalia şi îns., m.


Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon este sărbătorit de Biserică în ziua de 27 iulie.

Slăvit între mucenici şi răbdător de chinuri al lui Hristos, Sfântul Pantelimon s-a născut în cetatea Nicomidiei, din tată de neam bun, cinstit şi bogat, cu numele Evstroghie şi din maica sa, Euvula.

Tatăl său era cu credinţa păgân, iar mama sa era creştină.

Sfântul Pantelimon a primit o bună educaţie şi s-a pregătit pentru a deveni medic.

A fost botezat de preotul Ermolae cu numele de Pantelimon, adică "cel cu totul milostiv", vechiul nume fiind Pantoleon, adică "cel întru toate puternic, ca un leu".

Numele pe care l-a primit la botez Sfântul Pantelimon a fost ilustrat în cel mai deplin mod de viaţa sa, dăruindu-se celor în suferinţă, tămăduind deopotrivă trupurile şi sufletele, cu iscusinţa medicului, dar şi cu puterea credinţei.

Pentru tămăduirile pe care le aducea bolnavilor fără să primească plată şi invocând numele Mântuitorului Hristos, a fost denunţat de medicii din cetate, fiind adus la judecată, în vremea persecuţiei împotriva creştinilor, declanşate de împăratul Diocleţian (284-305). A fost supus unor chinuri cumplite şi, în cele din urmă, omorât prin tăierea capului.

Sfântul Pantelimon, între multele chinuri pe care le-a pătimit, a fost aruncat şi la fiare sălbatice pentru a fi sfâşiat, dar ele şi-au închis gurile şi s-au făcut blânde, alergând la sfânt, iar el le mângâia pe cap. Şi fiecare fiară se sârguia să fie sub mâna sfântului, una pe alta împingându-se.

Cei care vedeau minunea se mirau şi strigau cu glas mare: "Mare este Dumnezeul creştinilor! Slobod să fie nevinovatul şi dreptul tânăr".

Atunci, împăratul, care hotărâse moartea tânărului Pantelimon, ce ar fi trebuit să fie sfâşiat de animalele sălbatice într-o privelişte la care să asiste mult public, s-a umplut de mânie şi a poruncit să fie ucişi atât cei care, de faţă fiind, slăveau pe Mântuitorul Hristos, cât şi toate fiarele.

Mucenicul, văzând acest lucru, a strigat: "Slavă Ţie, Hristoase Dumnezeule, că nu numai oamenii, dar şi fiarele mor pentru Tine".

Sfântului Pantelimon i-a fost tăiat capul după ce a fost legat de un măslin, iar prin tăiere din rană a curs lapte în loc de sânge şi măslinul s-a umplut de rod de la poale până la vârf.

Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon este unul din cei mai populari sfinţi din calendarul creştin, invocat adeseori de cei aflaţi în suferinţă, fiind grabnic vindecător.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.