Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sărbătorile zilei de 3 octombrie - Sfântul Dionisie Areopagitul și Sfântul Teoctist

Agerpres
sarbatori ioska

Sărbătorile zilei de 3 octombrie - Sfântul Dionisie Areopagitul și Sfântul Teoctist

Ortodoxe

Sf. Sfinţit Mc. Dionisie Areopagitul; Sf. Mc. Teoctist

Greco-catolice

Sf. ep. Dionisie Areopagitul. Fer. Bogdánffy Szilárd

Romano-catolice

Ss. Dionisie Areopagitul; Candida, m.; Ff. Constantin Ignaţiu Bogdánffy, ep. m.; Crescenţiu, pr. m.

Sfântul Sfinţit Mucenic Dionisie Areopagitul este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 3 octombrie.

S-a născut în Atena, din părinţi necredincioşi, într-o familie bogată. A primit o educaţie deosebită, pe care a desăvârşit-o în Egipt.

Când se afla în Egipt a fost o zi în care soarele, nerăbdând să vadă pe Domnul Iisus Hristos răstignit pe cruce, s-a întunecat la amiază şi întuneric a fost vreme de trei ceasuri.

Iar Dionisie, mirându-se, a zis: "Sau Dumnezeu, Ziditorul lumii, pătimeşte, sau lumea aceasta văzută se sfârşeşte". Acestea le-a grăit din duhul lui Dumnezeu pentru patima Stăpânului, iar nu după învăţătura înţelepciunii veacului acesta. (Vieţile Sfinţilor)

Sfântul Dionisie a crezut în Hristos în urma predicii Sfântului Apostol Pavel susţinută în Areopag, în care arăta că Dumnezeu cel necunoscut pe care atenienii îl cinsteau alături de ceilalţi zei a venit (Fapte 17, 34). El S-a născut din Preacurata şi pururea Fecioara Maria şi pentru mântuirea oamenilor a răbdat pironirea pe cruce; a cărui pătimire, soarele, neputând s-o vadă, s-a întunecat şi nu s-a mai văzut lumina lui în lume vreme de trei ceasuri.

Acest Dumnezeu a înviat din morţi şi S-a suit la ceruri.

Aducându-şi aminte Dionisie de întunericul care a cuprins tot pământul, fapt confirmat de Sfântul Pavel, a crezut că Mântuitorul într-acea vreme a pătimit în trup omenesc, deschizându-şi mintea şi inima spre cunoştinţa necunoscutului Dumnezeu, Iisus Hristos.

Trei ani i-a urmat lui Pavel, oriunde mergea şi de la el a învăţat tainele lui Dumnezeu, ceea ce se dovedeşte din scrierile sale. După aceasta a fost aşezat episcop de Sfântul Apostol Pavel şi de la Tesalonic a fost trimis la Atena, ca acolo să poarte grijă de mântuirea omenească.

În Atena, a extins Biserica lui Dumnezeu, începută de Sfântul Apostol Pavel. Dar, precum ceilalţi apostoli, tot aşa şi Sfântul Dionisie dorea să propovăduiască Sfânta Evanghelie şi prin alte ţări şi să pătimească până la sânge pentru numele lui Hristos, precum a pătimit şi Apostolul Pavel, învăţătorul său, care a suferit şi a murit la Roma, chinuit de Nero, pentru credinţa în Hristos.

Aşezând alt episcop în locul său la Atena, el s-a dus la Roma unde Sfântul Clement, episcopul Romei, l-a primit cu bucurie. De acolo a plecat în Galia. La Paris, din milostenia ce o dădeau credincioşii, a zidit o biserică.

În următoarea prigoană ridicată împotriva creştinilor, după cea declanşată de Nero, Sfântul Dionisie a fost chinuit şi omorât.

Sfântul Dionisie Areopagitul este autorul unor opere care în literatura de specialitate se numesc "Corpus areopagiticum". Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt patru tratate: "Despre numirile dumnezeieşti sau Despre numele divine"; "Despre teologia mistică"; "Despre ierarhia cerească"; "Despre ierarhia bisericească". (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor")

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.