Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sărbătorile zilei de 31 martie

Agerpres
sarbatori ioska

Sărbătorile zilei de 31 martie

Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Ipatie, episcopul Gangrei; Sf. Mc. Veniamin diaconul

Greco-catolice
Sf. ep. m. Ipatie al Gangrei

Romano-catolice
Sf. Beniamin, diacon m.


Sfântul Sfinţit Mucenic Ipatie este pomenit în calendarul creştin ortodox la 31 martie.

Episcop al Gangrei - în Paflagonia, Asia Mica, Sfântul Ipatie a fost unul din cei peste trei sute de Sfinţi Părinţi care au luat parte la lucrările Sinodului I Ecumenic de la Niceea, din anul 325, în timpul împăratului Constantin cel Mare (306-337).

A condamnat, la Niceea, împreună cu ceilalţi Sfinţi Părinţi, erezia ariană, iar susţinătorul acesteia, preotul şi teologul Arie, a fost dat anatemei (despărţit de Biserică).

Pentru viaţa curată şi pentru că era învrednicit cu darul facerii de minuni, era preţuit de fiul împăratului Constantin, împăratul Constanţiu (337-361), care a pus să fie zugrăvit pe o scândură chipul sfântului.

Sfântul Ipatie a fost ucis cu pietre de un grup de eretici novaţieni, numiţi mai târziu cathari, pentru că puneau mare accent pe "puritatea" celor pe care îi primeau în rândurile lor. Ucigaşi "cu zavistie multă aprinzându-se asupra arhiereului lui Dumnezeu, s-au ascuns în calea lui la un loc strâmt, lângă o râpă de munte şi lângă un mal, înarmaţi fiind cu săbii şi cu ciomege. Apoi deodată, fără de veste, năvălind asupra lui ca nişte fiare sălbatice şi dându-i multe bătăi, de pe malul cel înalt l-au aruncat în prăpastia aceea. Iar sfântul, fiind abia viu, şi-a înălţat mâinile în sus şi, ridicându-şi ochii la cer - precum altă dată Sfântul întâiul Mucenic Ştefan -, se ruga pentru cei ce l-au ucis şi zicea: "Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta" (Vieţile Sfinţilor).

Trupul mucenicului a fost adus şi îngropat la Gangra, la mormântul său consemnându-se multe vindecări miraculoase. (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor")

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.