Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sărbătorile zilei de 7 iunie

Agerpres
sarbatori ioska

Sărbătorile zilei de 7 iunie

Ortodoxe
Pogorârea Sfântului Duh (Cincizecimea sau Rusaliile)
Duminica a 8-a după Paşti
Sf. Sfinţit Mc. Teodot, episcopul Ancirei; Sf. Mc. Zenaida (Dezlegare la peşte)

Greco-catolice
Duminica Coborârii Sf. Spirit (Rusaliile). Sf. ep. m. Teodot al Ancirei

Romano-catolice
Preasfânta Treime
Sf. Robert, abate


Pogorârea Sfântului Duh este sărbătorit în calendarul creştin ortodox la cincizeci de zile de la sărbătoarea Învierii Domnului (Sfintele Paşti).

Duhul Sfânt S-a pogorât într-o zi de duminică, în chip de limbi de foc: "Şi când a sosit ziua Cincizecimii, erau toţi împreună la un loc. Şi fără de veste s-a făcut în cer un vuiet ca de suflare de vânt ce vine repede şi a umplut toată casa unde şedeau. Şi limbi ca de foc li s-au arătat, împărţite, şi au şezut pe fiecare din ei. Şi s-au umplut toţi de Duh Sfânt şi au început să grăiască în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi". (Fapte, 2; 1-4)

Sfântul Ioan Gură de Aur spune că venirea Duhului Sfânt, cea de-a treia persoană a Preasfintei Treimi, în chip de limbi de foc a fost ca să amintească de o întâmplare de demult a Vechiului Testament. Când odinioară, oamenii, plini de ei şi din multă mândrie, voiau să zidească un turn, Turnul Babel (Facere 11, 1-9), care să ajungă până la cer, Dumnezeu prin amestecarea limbilor a pus capăt acestei păcătoase uniri a popoarelor.

Acum dimpotrivă s-a vărsat Duhul Sfânt în chipul limbilor, pentru ca lumea cea dezbinată întru sine iarăşi să vină la o unire, mai înaltă, spune Sfântul Ioan Gură de Aur, adică la împărăţia lui Dumnezeu, la credinţă şi la dragoste. Cu aceasta s-a săvârşit ceva neobişnuit şi nou.

Oarecând limbile au dezbinat lumea şi au sfărâmat unirea cea păcătoasă, iar acum limbile cele de foc iarăşi au adus unirea în lume şi cei dezbinaţi iarăşi s-au legat unii cu alţii.

În această zi a Cincizecimii la Ierusalim s-a întemeiat astfel Biserica lui Hristos.

Comunitatea apostolică primară a primit prin venirea celei de-a treia persoane a Sfintei Treimi tot ceea ce era necesar organismului creştin între care propovăduirea Evangheliei, Sfintele Taine, harismele, diaconia.

După ce Sfinţii Apostoli au primit Duhul Sfânt, trăgând sorţii, s-au dus în toate părţile pământului să vestească Evanghelia mântuirii şi credinţa în Iisus Hristos. Cei care primeau cuvântul Evangheliei erau botezaţi în numele Sfintei Treimi. Prin Sfinţii Apostoli, Duhul Sfânt a fost trimis în lume tuturor celor care cred în Hristos prin Tainele Bisericii care sunt săvârşite de către preoţi şi episcopi: botezul, mirungerea, spovedania, Sfânta împărtăşanie, Sfântul maslu, nunta şi hirotonia.

De sărbătoarea Rusaliilor în biserici se aduc ramuri de tei sau de nuc care se sfinţesc şi se împart credincioşilor, simbol al limbilor de foc coborâte peste Apostoli şi putere a Duhului Sfânt. (sursă: Dicţionarul de Teologie Ortodoxă, 1994; Pogorârea Sfântului Duh - Sfântul Ioan Gură de Aur

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.