DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Sărbătorile zilei de 9 iunie

Agerpres
sarbatori

Sărbătorile zilei de 9 iunie

Ortodoxe
Sf. Ier. Chiril, arhiepiscopul Alexandriei

Greco-catolice
Sf. aep. Chiril al Alexandriei

Romano-catolice
Sf. Efrem, diacon înv.


Sfântul Chiril, arhiepiscop al Alexandriei, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 9 iunie.

S-a născut în Alexandria, în jurul anului 370.

Sfântul Chiril, după moartea unchiului său, arhiepiscopul Teofil al Alexandriei, a fost ales patriarh şi, din această poziţie, s-a confruntat cu noile erezii ce tulburau Biserica. Una dintre aceste rătăciri a fost nestorianismul (de la numele lui Nestorie, patriarh al Constantinopolului, care susţinea că Maica Domnului nu este Născătoare de Dumnezeu, precum arăta dogma ortodoxă ci Născătoare de Hristos).

A participat la al III-lea Sinod Ecumenic de la Efes, din anul 431, unde a prezidat adunarea celor aproape două sute de episcopi din toată lumea, care l-a condamnat pe Nestorie şi a formulat dogma ortodoxă asupra celor două puncte care făceau obiectul ereziei nestoriene: unirea celor două firi - umană şi divină - în persoana lui Hristos şi despre Fecioara Maria ca Născătoare de Dumnezeu.

Sfântul Chiril al Alexandriei a arătat că în Hristos sunt două firi, una dumnezeiască şi una omenească, unite într-o singură persoană, cea a Fiului lui Dumnezeu. Şi pentru că aceeaşi persoană, născută din veşnicie din Tatăl, Se naşte ca om din Fecioara Maria, Maica Domnului este "Theotokos", Născătoare de Dumnezeu. A trecut la cele veşnice în anul 444.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.