Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şase dintre copiii cu botulism internaţi la Timişoara, în stare mult mai bună decât la internare - Ceilalţi doi necesită în continuare atenţie mai deosebită

spitale

Şase dintre copiii internaţi cu diagnosticul de botulism au starea ”mult mai bună decât la internare”, afirmă reprezentanţi ai Spitalului ”Victor Babeş” din Timişoara. Aceştia precizează că medicii vor continua să îi ţină sub observaţie pe cei şase copii, fără a putea spune când vor fi ei externaţi, potrivit news.ro.

Ceilalţi doi copii ”necesită în continuare atenţie mai deosebită”. Medicul Adelina Marinescu detaliază care sunt simptomele care trebuie să îi alerteze pe bolnavi şi care sunt alimentele care pot dezvolta toxina şi pot provoca boala.

”Din cei opt copilaşi, şase sunt cu stare mult mai bună decât la internare, iar doi dintre copilaşi necesită în continuare atenţie deosebită. Practic, ei au fost şi copilaşii cu simptomatologia cea mai severă”, a declarat, luni seară, la Medika Tv, medicul Adelina Marinescu, de la Spitalul ”Victor Babeş” din Timişoara.
Întrebată dacă se ştie care ar fi cauza bolii, medicul a precizat: ”Nu putem să spunem cu exactitate care este alimentul incriminat”.
”Din câte am încercat noi să aflăm, practic, posibil să fi fost acasă, pentru că a fost şi perioada sărbătorilor, copiii au fost în vacanţă şi atunci probabil că acasă s-a întâmplat”, a adăugat medicul.
Conform acesteia, toţi copiii au primit antitoxină botulinică drept tratament.
Medicul a arătat că ”este greu de spus” când ar putea fi externaţi cei şase copii care sunt cu stare bună, pentru că ei trebuie supravegheaţi pentru a se vedea dacă prezintă simptomatologie nouă, dacă mai au nevoie de încă o tură de ser.
”Poate să fie o săptămână, pot fi 10 zile, pot fi 20 de zile. E greu de zis”, a afirmat Marinescu.
”În primul rând, acuzele cu care copilaşii au venit şi la camera noastră de gardă, a fost imposibilitatea de înghiţire, practic, copilaşii nu au mai putut să înghită nici alimentele solide, nici alimentele lichide. Toţi copilaşii nu puteau să deschidă complet ochii. Astea sunt nişte semne specifice în botulism”, a explicat medicul.
Adelina Marinescu a precizat că, în urmă cu aproximativ jumătate de an, în Timiş a fost o familie formată din părinţi şi doi copii internată cu botulism, iar în urmă cu zece luni o altă familie a fost internată cu acelaşi diagnostic.
Medicul a spus că oamenii trebuie să fie atenţi la conserve, inclusiv la cele puse în casă, dar şi la mezelurile făcute în casă.
”În primul rând ar trebui să fim foarte atenţi în special la conserve, dacă sunt conserve de pateu, conserve de carne, conserve de peşte sau chiar conserve cu legume sau compoturi puse în casă. Dacă capacul este bombat, să încercăm să nu consumăm produsul respectiv, chiar dacă poate nu are un miros aparte, poate nu are un gust aparte. La fel, toate mezelurile care se fac în casă, şunca de porc, cârnaţii de porc, trebuie să avem grijă cum îi depozităm, să nu îi lăsăm la căldură şi să încercăm să îi preparăm termic înainte de a-i consuma”, a adăugat medicul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.