Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sassoli vorbeşte despre o solidaritate europeană ''mai puternică decât planul Marshall'' şi convoacă Parlamentul European

Romania 24
David Sassoli

Preşedintele Parlamentului European (PE), David Sassoli, a convocat pentru 26 martie o sesiune plenară extraordinară a legislativului european pentru aprobarea unor măsuri europene împotriva pandemiei de coronavirus, potrivit Agerpres.

Această sesiune a fost decisă în urma unei videoconferinţe cu liderii grupurilor politice din PE şi va fi prima la care se va folosi sistemul de vot la distanţă.

''Este o perioadă dificilă. Dorim să fim aproape de familiile care i-au pierdut pe cei dragi, de cei care sunt bolnavi şi de compatrioţii europeni care trec printr-un moment de mare teamă. Trebuie să ne folosim toate energiile şi să apelăm la responsabilitatea fiecăruia. Europa va reuşi numai dacă suntem uniţi, curajoşi şi solidari'', menţionează Sassoli în declaraţia prin care a anunţat sesiunea din 26 martie.

''Europa se mişcă. Confruntată cu această situaţie dramatică, cu datoria de a salva vieţi, mijloace de trai şi stabilitatea pentru toţi, Uniunea Europeană acţionează. Desigur, trebuie să luptăm împotriva egoismului naţional, dar acum este clar cum vom înfrunta această urgenţă'', susţine el.

Potrivit lui Sassoli, decizia Băncii Centrale Europene de a aloca 750 de miliarde de euro pentru un program de achiziţii menit să combată pandemia, la care se adaugă alte iniţiative, precum mobilizarea altor 500 de miliarde de euro prin Mecanismul European de Stabilitate, plus alte măsuri ale Comisiei Europene şi statelor membre însemnă ''o intervenţie care, pe ansamblu, se apropie de două trilioane de euro''.

CITEȘTE ȘI: Descoperiri importante: Cum luptă sistemul imunitar cu noul coronavirus/ STUDIU

''Este cea mai mare demonstraţie a forţei solidarităţii europene văzută vreodată. Chiar mai puternică decât planul Marshall, programul care ne-a ajutat să ieşim din ruinele celui de-al Doilea Război Mondial'', mai spune David Sassoli.

Aceste fonduri vor fi destinate în principal instituţiilor medicale care încearcă să salveze cât mai multe vieţi, cercetării pentru crearea unui vaccin eficient împotriva coronavirusului şi susţinerii economiei şi modelului de protecţie socială, potrivit declaraţiei preşedintelui PE.

La această sesiune vor fi supuse la vot măsurile financiare propuse de instituţiile europene pentru combaterea coronavirusului, iar la începutul ei, de la ora 09:00 GMT, eurodeputaţii prezenţi la Bruxelles vor participa la o dezbatere despre pandemia care a lovit greu Uniunea Europeană, în special Italia şi Spania.

''Cu excepţia dezbaterii, prezenţa fizică a membrilor la Bruxelles nu este necesară şi nici recomandată, date fiind măsurile de precauţie necesare şi dificultăţile privind călătoriile'', se arată într-un e-mail transmis eurodeputaţilor şi consultat de agenţia EFE, care mai notează că sesiunea din 26 martie ar fi de fapt o devansare a mini-sesiunii de două zile ce era planificată pentru 1-2 aprilie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.