Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sate evacuate în estul Spaniei din calea unui incendiu de vegetaţie alimentat de vânt şi secetă (video)

incendiu

Autorităţile au evacuat luni trei sate din estul Spaniei din cauza unui incendiu de vegetaţie, alimentat de vânt şi de vremea secetoasă, care continuă să facă ravagii în regiune, relatează Reuters.

Flăcările şi norii de fum se înălţau luni dintre copacii aflaţi în apropierea caselor dintr-un alt sat, potrivit unei înregistrări video distribuită de agenţia regională de meteorologie din Valencia AVAMET. "Primim imagini pe care nu am dori să le vedem. Incendiul creşte în intensitate şi bate la porţile din Montan", a transmis agenţia pe Twitter.

Primul incendiu de vegetaţie major din Spania din acest an a măturat ţinuturile împădurite din regiunile Valencia şi Aragon în ultimele cinci zile, forţând circa 1.500 de persoane să îşi părăsească locuinţele, informează Agerpres.

Higueras, Pavias şi Torralba del Pinar, cu o populaţie de aproximativ 75 de persoane, sunt cele mai recente sate evacuate, potrivit serviciilor pentru situaţii de urgenţă.

Premierul Pedro Sanchez a declarat că vremea neobişnuit de caldă este o consecinţă a schimbărilor climatice în timpul unei vizite pe care a efectuat-o luni dimineaţă la centrul de comandă pentru stingerea incendiilor din provincia Castellon din Valencia.

"Urgenţa climatică nu este o urgenţă viitoare, este o criză actuală şi imediată", a spus oficialul.

Spania se confruntă cu o secetă îndelungată după trei ani cu cantităţi de precipitaţii sub medie.

Un raport al Comisiei Europene din această lună a observat o lipsă a ploilor şi temperaturi mai ridicate decât în mod normal în timpul iernii, ridicând nivelul avertismentelor de secetă pentru sudul Spaniei, Franţa, Irlanda, Marea Britanie, nordul Italiei, Grecia şi părţi din Europa de Est.

Autorităţile se tem de o repetare a situaţiei din 2022, când 785.000 de hectare de păduri au fost distruse în Europa - mai mult decât dublul mediei anuale din ultimii 16 ani, conform statisticilor Comisiei Europene.

Peste 500 de pompieri asistaţi de 20 de aeronave şi elicoptere se luptau cu flăcările duminică, la patru zile de la izbucnirea incendiului în apropierea localităţii Villanueva de Viver din regiunea Valencia, potrivit serviciilor de urgenţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.