Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Satul iohaniştilor. Povestea localităţii care poartă numele noului preşedinte

iohanisfeld

În România există o localitate care poartă numele noului preşedinte, Klaus Iohannis. Aflat în judeţul Timiş, la graniţia cu Serbia, satul Iohanisfeld, din comuna Otelec, are o poveste care începe în anul 1805.

La aproximativ un secol de la începutul colonizării Banatului, şvabii care locuiau în localităţile Jimbolia sau Lenauheim s-au mutat în zona în care groful (contele) Johann Buttler deţinea pământ. După ce au arendat terenurile de la Johann Buttler, şvabii veniţi în zonă au început construcţia satului, pe care l-au denumit Johannesfeld (câmpul lui Ioan), în cinstea grofului Johann Buttler, scrie presa locală. La numai doi ani de la înfiinţarea satului, coloniştii stabiliţi la Johannesfeld au construit şcoala, iar biserica a fost construită în 1833.

Potrivit viceprimarului comunei, Vasile Valentin Pascu, odată cu venirea comuniştilor la putere şi reorganizarea administrativă din zonă, numele satului Iohannesfeld a fost schimbat în Ionel, după numele gării din localitate. În 2008, satul Ionel a fost trecut în comuna Otelec, iar numele i-a fost schimbat din nou în Iohanisfeld.

Povestea comunităţii şvăbeşti din Iohanisfeld este una tristă. În vremurile de glorie, în satul din Timiş locuiau aproximativ 1700 de etnici germani. În 1973, mai erau peste 400 de nemţi în localitate, dar înainte şi imediat după Revoluţie s-a plecat masiv. În prezent, mai sunt doat trei şvabi în satul iohaniştilor.

Pe 16 noiembrie, la turul II al alegerilor prezidenţiale, Klaus Iohannis a obţinut 289 de voturi în Iohanisfeld, iar Victor Ponta doar 76.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.