Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Saudiții joacă tare - Riadul refuză să vândă petrol țărilor care stabilesc un plafon de preț

Shutterstock
petrol somalia

Politica de plafonare a prețurilor provoacă volatilitate pe piețe și încetinește dezvoltarea industriei, a spus ministrul saudit al Energiei.

Riadul nu va vinde petrol nici unei țări care decide să impună un plafon de preț pentru livrările saudite, a declarat ministrul saudit al Energiei, Abdulaziz bin Salman Al Saud, într-un interviu publicat marți pentru Energy Intelligence .

„Dacă exporturile de petrol din Arabia Saudită sunt supuse restricțiilor, nu vom vinde petrol nici unei țări care impune un plafon de preț pentru livrările noastre și vom reduce producția de petrol. Nu aș fi surprins dacă alte [state] ar face același lucru”, a spus el, comentând proiectul de lege anticartel NOPEC (No Oil Producing and Exporting Cartels Act), care sugerează că guvernul SUA va putea introduce acțiuni antitrust împotriva membrilor OPEC și a partenerilor acestora.

Potrivit ministrului, adoptarea proiectului de lege va duce la un dezechilibru între cerere și ofertă pe piața petrolului. "Proiectul de lege NOPEC nu ține cont de importanța capacității neutilizate și de consecințele lipsei capacității neutilizate pentru stabilitatea pieței. NOPEC va submina, de asemenea, investițiile în industria petrolieră și va face ca oferta globală să rămână cu mult în urma cererii viitoare", a subliniat el. .

În plus, ministrul a criticat politica de limitare a prețurilor petrolului, deoarece provoacă volatilitate pe piețe și încetinește dezvoltarea industriei. „Sunt obligat să-mi reiterez poziția, pe care am declarat-o oficial în august și septembrie, și anume că o astfel de politică [de restricție a prețului petrolului] va exacerba inevitabil instabilitatea și volatilitatea pieței și va afecta negativ industria petrolieră”, a spus el. Ministrul a menționat că alianța OPEC+ „a făcut toate eforturile și a reușit” să asigure stabilitatea pieței globale de energie.

Pe 5 mai anul trecut, Comisia Judiciară a Senatului a Congresului a aprobat proiectul de lege anticartel al NOPEC. Scopul său este de a acorda instanțelor americane puterea de a audia cazurile antitrust împotriva țărilor OPEC și a altor state despre care Washingtonul consideră că sunt implicate în înțelegeri ale cartelurilor petroliere.

Într-o versiune sau alta, ei încearcă să treacă acest proiect de lege de aproximativ 20 de ani. În 2007, sub cel de-al 43-lea președinte american George W. Bush, una dintre variantele acestei inițiative a fost realizată atât prin Senat, cât și prin Camera Reprezentanților Congresului. Apoi nici măcar nu l-au trimis șefului statului spre semnare, întrucât acesta a promis că va impune veto.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.