Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Savanții schimbă tot ce se știa despre om: Descoperirea EPOCALĂ despre ultimii homo erectus

Ultimii indivizi din specia Homo erectus ar fi dispărut de pe Terra în urmă cu circa 110.000 de ani pe insula Java din Indonezia, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Nature, informează AFP.

"Pentru prima dată, am stabilit într-o manieră convingătoare momentul exact al dispariţiei lui Homo erectus, unul dintre cei mai importanţi strămoşi ai noştri", a declarat Kira Westaway, cercetătoare la Universitatea Macquarie din Australia, coautoare a studiului, informează agerpres.ro.

Citește și: Biserica a declarat razboi serialului Netflix

Rămăşiţe fosilizate ale lui Homo erectus - 12 calote craniene şi două oase provenind de la membrele inferioare - au fost descoperite în anii 1930 în situl Ngandong, aflat pe malurile fluviului Solo de pe insula Java din Indonezia, însă ele nu au putut până acum să fie datate cu precizie.

Homo erectus ar fi trăit în urmă cu aproximativ 1,5 milioane de ani. El a fost primul dintre "verişorii" noştri îndepărtaţi care au migrat în afara Africii în urmă cu 1,8 milioane de ani.

Citește și: Guvernul Orban `creşte vârsta de pensionare`!

"Homo erectus din Ngandong avea cel mai mare creier şi cea mai înaltă frunte dintre toţi Homo erectus cunoscuţi, semn al unei schimbări evolutive importante. Datarea acestei schimbări este crucială pentru interpretarea noastră şi pentru modul în care îi înţelegem pe verişorii noştri îndepărtaţi", a adăugat Kira Westaway.

Combinând mai multe tehnici de datare, cercetătorii au putut să stabilească faptul că acele oseminte au o vechime cuprinsă între 108.000 şi 117.000 de ani.

Citește și: Președintele Klaus Iohannis a semnat! L-a trecut pe linie moartă

"Acest lucru confirmă că Ngandong este cel mai tânăr sit cu fosile de Homo erectus pe care l-am descoperit în lume", a precizat Russell Ciochon, cercetător la Universitatea Iowa din Statele Unite, coautor al studiului.

Această datare permite oamenilor de ştiinţă să exploreze cauzele dispariţiei lui Homo erectus: faptul că aceste date coincid cu debutul perioadei interglaciare "oferă primul indiciu potenţial".

Citește și: Biserica a declarat razboi serialului Netflix

În schimb, noua datare elimină orice teorie despre o presupusă vină a lui Homo sapiens, care ar fi ajuns în realitate în acea zonă după extincţia lui Homo erectus. "Aceste rezultate arată cu claritate că afirmaţiile anterioare (...), potrivit cărora Homo erectus şi oamenii moderni s-ar fi încrucişat în această regiune, sunt eronate", a explicat Kira Westaway.

Însă ei ar fi putut să se întâlnească cu Omul de Denisova, misterioşi verişori dispăruţi ai omului modern, identificaţi în 2010. "Bănuim că această specie a coborât pe continent până în Asia de Sud-Est şi a putut să interacţioneze cu Homo erectus din Ngandong. Dar acest lucru rămâne să fie dovedit", a adăugat aceeaşi cercetătoare.

Citește și: Guvernul Orban `creşte vârsta de pensionare`! .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.