Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Savantul Donald Keene, primul străin care a primit cea mai înaltă distincţie culturală din Japonia, s-a stins duminică într-un spital din Tokyo

lumanare doliu

Donald Keene, un erudit în domeniul literaturii japoneze, primul străin care a primit cea mai înaltă distincţie culturală din Japonia, a decedat duminică la un spital din Tokyo în urma unui infarct, potrivit Reuters, potrivit agerpres.ro.

Citește și: EXCLUSIV Lovitură de teatru în privința pensiilor românilor! Reacție explozivă a Ministerului Muncii

Prin studiile şi traducerile sale din literatura clasică şi modernă japoneză, Keene, care avea 96 de ani, a contribuit la popularizarea culturii nipone în Statele Unite şi în alte părţi ale globului.

"S-a întâmplat brusc. Am fost şocat", a declarat pentru Reuters Akira Someya, director şi secretar-general al Centrului Donald Keene din oraşul Kashiwazaki.

Keene, care a fost prietenul unor importanţi scriitori din literatura japoneză precum Yukio Mishima şi Yasunari Kawabata, a primit Ordinul Culturii în martie 2008, primul străin căruia i-a fost conferit această distincţie, şi a obţinut cetăţenia japoneză în 2012.

Şi-a finalizat studiile universitare în 1942 şi a învăţat japoneza sub auspiciile Marinei SUA după care, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a lucrat pentru serviciile de informaţii ale armatei, interogând prizonieri şi traducând documente.

Keene a urmat o carieră în domeniul literaturii japoneze şi a avut un rol cheie la recunoaşterea ''The Tale of Genji'', o creaţie din secolul al XI-lea, adesea considerată prima creaţie în specia romanului, ca una dintre operele clasice ale literaturii universale.

După ce a predat mai bine de jumătate de secol la Universitatea Columbia, Keene s-a mutat la Tokyo şi a devenit cetăţean japonez după cutremurul devastator şi accidentul nuclear din nord-estul Japoniei, în 2011.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.